Вътрешната проверка потвърди първоначалните очаквания:

Висшето ръководство на МВР без вина за драмата в Лясковец

Основна отговорност за трагичната акция ще поемат двама оперативни работници от Велико Търново

Главният секретар Светлозар Лазаров и министър Цветлин Йовчев. Снимка: БГНЕС

Висшето ръководство на МВР в лицето на министъра Цветлин Йовчев, главния секретар Светлозар Лазаров и шефа на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) Георги Гайков не носи никаква вина за неуспешно планираната акция по задържането на Петко Петков от Лясковец, който на 14 март уби баретата Емил Шарков и рани трима негови колеги.

Това е окончателното заключение на Инспектората в силовото ведомство, който през последните седмици проверяваше цялата хронология, предшествала злощастния опит на командосите да арестуват 53-годишния мъж, заканил се да стреля по ученици.

Наказания ще понесат само двама ръководни служители – бившият шеф на полицията във Велико Търново Живко Коцев и настоящият му наследник Христо Христов. Констатацията на проверяващите е, че те не са изпълнили разпореждането на бившия главсек Калин Георгиев, който през 2012 г. наредил да се използват всички възможни оперативни способи за изземване на четирите ловни оръжия на Петков заради изтеклите им тогава разрешителни.

Най-сериозно ще бъдат санкционирани двамата оперативни работници от областната дирекция на МВР във Велико Търново, които отишли своеволно да заснемат дома на Петков ден преди началото на операцията и били забелязани от него, но след това не докладвали това обстоятелство на ръководството. Те ще бъдат дисциплинарно уволнени, съобщи в понеделник министър Йовчев.

Това развитие на казуса всъщност напълно съвпада с информацията, която даде главсекът Лазаров само 5 дни след драмата в Лясковец, по време на специалното си изслушване пред вътрешната комисия в парламента. Още тогава той посочи, че акцията е провалена от тези двама служители, които без да са получили нареждане, на своя глава решили да заснемат дома на Петков, въпреки че това вече било направено от техни колеги от полицията в орна Оряховица.

"Двамата служители, които са си позволили това фриволно поведение, заради това, както и заради факта, че не са докладвали затова, че Петков ги е разкрил, в момента се води дисциплинарно производство. Вероятно ще отидем към дисциплинарно уволнение. Ще има наказани и редица служители на по-ниски нива за неупражнен контрол, затова, че не са изпълнили професионалните си задължения", обяви в понеделник вътрешният министър без да влиза в подробности.

От думите му стана ясно, че Живко Коцев и Христо Христов няма да бъдат уволнявани, но на първия ще бъде отнета възможността да участва в конкурси за повишение, а вторият ще бъде махнат от началническия си пост.

"Лично аз съжалявам за това си решение, но трябва да го направя и ще го направя, въпреки че резултатите на г-н Христов в последните месеци са били изключително добри", добави Йовчев, който лично повиши Христов от шеф на РПУ – Горна Оряховица в началник на полицията във Велико Търново през юли м.г.

Елитният СОБТ от години бил ползван просто като група за задържане

Вътрешният министър обяви още, че проверката установила, че баретите нямат никаква вина за провала на акцията. Напротив – служителите на СОБТ са се държали "отговорно и достойно" и са направили всичко, което се е изисквало от тях в подобна ситуация.

"Не предвиждаме никакви мерки спрямо отряда. Очакваме съвсем скоро да осигурим възможност за адекватно обучение, както и да направим преглед на оборудването, за да видим какво още е необходимо и да бъде доставено", заяви Йовчев с уточнението, че по думите на самите командоси, разпитани от Инспектората, "през последните години подготовката на СОБТ е водена в грешна посока".

Помолен да обясни какво има предвид министърът обобщи, че от десетина години насам елитният отряд, предназначен да неутрализира терористи и особено опасни престъпници, бил ползван просто като група за задържане. Подчерта обаче, че за това не било отговорно само предишното ръководство на МВР, а няколко поредни. "Технологично и технически отрядът изостава", допълни Йовчев.

Главният секретар Лазаров пък посочи като пример, че командосите разполагали сигнално-звукови гранати, негодни за употреба, тъй като създавали риск от нараняване на деца. Освен това самият факт, че през 2013 г. по време на учения били възпламенили 200 такива гранати, а през 2003 г. – 2500, говорело колко е занемарена подготовката на отряда.

По думите на Лазаров друг пример за това е липсата на т.нар. атакуващи кучета, които във Франция се използвали именно за обезвреждане на хора, които са се барикадирали в жилището си, за да не се създава опасност за живота на униформените. Тъй като СОБТ не разполага с такива животни, а в случая не можела да се използва и тежка техника, се наложило баретите да нахлуят в апартамента на Петко Петков.

Проблем обаче се оказала и липсата на "способ" за отваряне на входна врата навън. Командосите ползват таран, който обаче върши работа само за разбиване навътре, а в случая 53-годишният мъж бил подсилил вратата си, след като на 13 март забелязал снимащите дома му двама оперативни работници, предполага ръководството на МВР.

Запитан дали настоящият командир на отряда Георги Гайков е разбрал за състоянието на баретите едва покрай случая в Лясковец, Цветлин Йовчев уточни, че той е един от най-добре подготвените служители в тази структура и, че "мнението на командосите е, че Гайков е започнал да подрежда нещата".

По повод критиките, че при разузнаването на района около дома на Петков са използвани полицаи от Горна Оряховица, а не тактически екип на СОБТ, министърът заяви, че ведомственото ръководство е преценило, че евентуалното изпращане на цивилни барети в малък град като Лясковец щяло да създаде риск 53-годишният мъж "да бъде сигнализиран" за готвената операция. Освен това било сметнато, че служителите на отряда на биха могли да съберат информация, която да промени коренно фактическата обстановка.

МВР отрича опасенията на БСП, че опозицията е организирала саботаж

"Не разполагаме с такива данни. Не можем да вървим към изграждането на такива версии. Не мога да си представя, че хора, работели в системата на МВР, биха си позволили такова нещо", коментира още вътрешният министър по повод опасенията, изразени от депутати от БСП по време на изслушването на Лазаров на 19 март, че от ГЕРБ може да са организирали саботаж на акцията.

Тази хипотеза бе изказана от социалиста Кирил Добрев и възприета от други негови колеги, заради факта, че един от двамата оперативни работници от Велико Търново, провалили своеволно акцията, се оказа бивш служебен гард на Бойко Борисов от времето, когато бе главен секретар на МВР.

"Аз по скоро го отдавам на неадекватни действия, не бих търсил умисъл, не мога да си представя, че някой може да направи нещо подобно с умисъл", заключи Цветлин Йовчев в понеделник, отбелязвайки, че въпросните двама служители не са дали адекватни обяснения за действията си по време на проверката.

Той обаче не пожела да преразкаже думите им, тъй като в момента текат дисциплинарни производства. Главният секретар Лазаров добави единствено, че "спорят помежду си кой на кого какво е казал".

От думите му стана ясно, че нарочените за уволнения явно твърдят, че са отишли в Лясковец по нареждане на прекия си шеф – началникът на "Криминална полиция" в ОДП – Велико Търново. Такова нещо обаче не е отразено в докладната по случая на шеф на дирекцията Христо Христов.

В заключение Йовчев обобщи, че всички действия на МВР по случая в Лясковец са били законни. Без да се спира подробно на хронологията преди акцията на 14 март т.г., министърът отбеляза, че след изтичането на разрешителното за носене на оръжие на Петков през 2012 г., не са предприети всички мерки за изземването му. Подчерта обаче, че действията на предишното ръководство на МВР тогава също са били законни.

Споделяне

Още по темата

Още от България