Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Висши магистрати и политици с предпазлива подкрепа за съдебната реформа

Цацаров, Панов и президентът одобряват идеите, ДПС и "Атака" ще ги обсъждат, а БСП е против

3 коментара
Висши магистрати и политици с предпазлива подкрепа за съдебната реформа

Плановете на правителството за съдебна реформа чрез конституционни промени, с които да бъде прекратен мандатът на сегашния Висш съдебен съвет (ВСС), да бъде разделен на две камари и да се предвидят възможности за санкциониране на главния прокурор, както и за изслушването му в парламента, получиха предпазливата подкрепа на висши магистрати и политици в петък.

Сред тях бяха самият ръководител на държавното обвинение Сотир Цацаров, председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, както и депутатите от ДПС и "Атака" – Четин Казак и Явор Нотев.

От опозицията единствено лидерът на БСП Михаил Миков се обяви твърдо срещу подготвяните конституционни промени, но все пак си остави вратичка за договорки с уточнението: "да видим какво конкретно ще се предложи и тогава ще заявим позиция".

Президентът Росен Плевнелиев пък не изневери на приповдигнатия си стил на говорейки, приветствайки предложенията на правителството, които според него дават шанс "да извършим една смислена реформа, в интерес на народа и справедливостта в държавата".

Цацаров напомни, че идеята да бъде изслушван от НС е негова

Главният прокурор се изказа положително за предложените от правителството промени в конституцията, отбелязвайки, че не вижда "нищо лошо" в идеята да бъде изслушван веднъж годишно от Народното събрание (НС). Напомни и, че това предложение идва от прокуратурата и е публикувано от ноември месец на сайта ѝ.

По думите му "така, както има някаква форма на парламентарен контрол за останалите държавни институции, трябва да го има и по отношение на главния прокурор, упражняван първо от ВСС и после от парламента".

Възможността главният прокурор да бъде изслушван от депутатите, както и председателите на двете върховни съдилища, съществува и в момента в Закона за съдебната власт – когато т.нар. "трима големи" в съдебната система отчитат годишните доклади за дейността си. Традиционно обаче народните представители не проявяват почти никакъв интерес към тези изслушвания и дори се е случвало наведнъж да се четат отчети за няколко поредни години. Разликата е, че въпросното изслушване е пожелателно, а с промените се цели то да стане задължително.

"Като цяло идеята е реалистична, звучи прагматично, звучи осъществимо", коментира в петък Цацаров заявеното преди ден от премиера Бойко Борисов намерение за конституционни промени, с които да се даде старт на съдебната реформа, предложена от правосъдния министър Христо Иванов.

Главният прокурор препоръча промените в конституцията да вървят ръка за ръка с промени в процесуалните закони: "Не може да се промени каквото и да било в съдебните зали, без да бъдат променени основните правила, по които съд и прокуратура работят".

През ноември м.г. Цацаров внезапно се престрои в авангарда на защитниците на съдебната реформа, независимо от критиките, които бе изразявал преди това. По същия начин постъпиха повечето партии в Народното събрание, които в края на м.г. гласуваха почти единодушно внесената от правосъдния министър стратегия за реформата, което пък бе отчетено като много насърчителен знак в мониторинговия доклад на Европейската комисия.

Към днешна дата обаче одобрените от правителството и премиера Борисов идеи се ограничават до реформа на ВСС, но не и на прокуратурата, която продължава да функционира по сталински модел с недосегаем началник, който е "господар" на всички подчинени му прокурори. В сегашната ситуация главният прокурор до голяма степен се възприема като "началник" и на ВСС, а напоследък се изявява и като близък съветник и ментор на премиера.

За момента не е ясно дали ще бъде формирано конституционно мнозинство в парламента за промените в конституцията, които правителството ще внесе, но предположенията са, че БСП и ДПС може да ги подкрепят. За сметка на това е сигурно, че засега нито ГЕРБ, нито ДПС и БСП имат интерес да пипат прокуратурата.

В четвъртък, когато обяви на пресконференция заявката за промени в основния закон и смяна на ВСС, министър-председателят каза, че тези предложения са съгласувани с главния прокурор. Сотир Цацаров коментира в петък, че е важно предложенията да бъдат изложени в "написан вид, защото едно е казаното, съвсем друго е самите конкретни текстове на проектозакон за изменение на конституцията да бъдат видени, тоест, да ни бъдат представени. Разбира се, тогава ще може съвсем конкретно и ясно да се коментира".

"Но за момента това, което мога да кажа, включително и проведения сутринта преди обявяването публично на тези идеи разговор с министър-председателя, с министъра на правосъдието, с председателя на НС, е, че моето отношение е положително", каза Цацаров по време на свое посещение във Велико Търново.

Панов препоръча да се внимава да не се засегне независимостта на магистратурата

Междувременно председателят на ВКС Лозан Панов също се включи в задочното обсъждане на темата, заявявайки, че дълбоката реформа на съдебната система не може без промени в конституцията, но те трябва да бъдат извършени много внимателно, за да не се засегне независимостта на съдебната власт.

"Това е само част от реформата, касае институционалната реформа – Висшия съдебен съвет. Естествено, когато вече има нови правила, като например две колегии, надявам се законодателният орган да се консолидира около идеята гласуването във ВСС да бъде явно, а не тайно, както и начинът на формиране на ВСС. Смятам, че съвсем нормално е ВСС да придобие едно ново лице, включително и с нов състав", подкрепи идеята на кабинета Панов по време на посещението си в Пловдив по повод представянето на годишните отчети на местните съдилища.

Според него друг структурен елемент на реформата е качеството на правораздаването, което зависи от нивото на юридическо образование, което "в момента е отдалечено от практиката, твърде много са и висшите училища, които предлагат различни нива на обучението, а това влияе негативно върху качеството на бъдещите кадри на съдебната власт".

ДПС ще обсъжда предложенията на кабинета другата седмица

Подобно отношение към началото на съдебната реформа, обявено от правителството, изразиха дори от опозицията в лицето на Четин Казак от ДПС, който анонсира пред БНР в петък, че другата седмица депутатите от партията ще обсъдят инициативата на премиера и правосъдния министър за конституционни промени.

"Имаме и препоръки, и очаквания от Европейската комисия, така че не случайно беше подкрепена широко и в парламента актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа и от ДПС. Винаги сме имали принципната и категорична позиция да участваме конструктивно във всички дебати и във всички усилия за продължаване на съдебната реформа, за превръщане на съдебната система в истинска европейска ефективно работеща система", коментара той.

"Нека да видим конкретните параметри на предлаганата реформа, нека да се проведат тези консултации, които бяха анонсирани, да видим конкретно какво се предлага. Знаете, че вече има два представени законопроекта за изменение на Закона за съдебната власт - от АБВ и от ГЕРБ", каза Четин Казак.

"Нека управляващата коалиция да изчисти позициите си, да видим какво предлага конкретно и тогава да изразим нашето становище", допълни той по повод шизофренната ситуация, в която изпадна ГЕРБ, чиито депутати внесоха свой проект за промени в съдебния закон, с който бламираха правосъдния министър, а преди ден Борисов каза, че този проект ще бъде оттеглен и всички усилия ще се фокусират върху предложенията на правителството.

Четин Казак е на мнение, че подобряването на работата на съдебната система не може да се ограничи само с промени във Висшия съдебен съвет. Той добави, че ще очаква от инициаторите на промените обществото да бъде убедено в това какъв реален напредък ще се получи.

От "Атака" определиха стратегията като "празна от съдържание", но ще участват активно

"Съдебната система не е Висшият съдебен съвет. Много по-важни въпроси са разпределяне на делата, натовареността, въпросът с професионалната подготовка на магистратите, която започва от многобройните юридически факултети, контрола на тяхната работа като качество и срочност, ако щете", допълни мнението на Казак колегата му от "Атака" Явор Нотев пред БНР.

Той бе доста по критичен към плановете на кабинета за конституционни промени, заявявайки, че се налага "празна от съдържание съдебна стратегия, защото липсва яснота, конкретика, поставени цели, които да доведат до резултати, поне заявени очаквания за резултати".

"Не намирам решение, това е категоричната ми позиция. Промяната е наложителна. Ще участваме активно в дискусията, ще се опитаме да посочим въпросите, които трябва приоритетно да бъдат решени, а не в отговор на отвън спуснати готови рецепти и решения", заяви юристът, попитан какво е решението на проблема със съдебната ни система.

Той все пак обобщи, че в програмата на "Атака" са описани начините как трябва да стане съдебната реформа и те не се доближават до предложенията на управляващите. "Ще участваме активно в дискусията, ще се опитаме да посочим въпросите, които трябва приоритетно да бъдат решени, а не в отговор на отвън спуснати готови рецепти и решения", увери Явор Нотев.

Миков напомни на ГЕРБ, че иска да сменя членове на ВСС, назначени в миналия му мандат

Засега единствената партия в парламента, обявяваща се срещу конституционните промени е БСП. Лидерът ѝ Михаил Миков смята, че с евентуалното разделяне на две камари ВСС съвсем ще се капсулира и всяка от гилдиите в него ще се затвори още повече. Той попита как и в коя камара ще участва обществото, в коя камара ще участват преподавателите от юридическия факултет или адвокатите.

Социалистът коментира изявлението на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова, че става въпрос за смяна на лица, като поясни, че тези лица всъщност са избрани от предишното управление на ГЕРБ.

"Чак да променяш конституцията, за да сменяш лицата – освен, че противоречи на принципа на независимост на органите на съдебната власт, то по никакъв начин не може да обоснове промени в конституцията", заяви Миков.

Той напомни позицията на левицата при приемането на стратегията за съдебната система, че конституцията не може да бъде променяна с лека ръка с едничката цел овладяване на нови позиции на новия коалиционен формат в съдебната власт.

Президентът ще инициира дебат за конституционни промени, ако в НС липсва воля

"Имаме шанс да свършим една смислена реформа, в интерес на народа и справедливостта в държавата. Надявам се от политически декларации да минем към действие и да се поздравим към края на тази година с добри резултати", коментира с типичния си оптимизъм държавният глава Росен Плевнелиев по време на свое посещение в подразделения на сухопътните войски в Пловдив.

Според него е очевидно, че реформата в българското правосъдие трябва да бъде дълбока и тя не изключва и конституционни промени. Плевнелиев припомни, че още миналата година е заявил своето категорично намерение, ако са необходими такива промени и ако не се постигне политически консенсус в парламента, той да инициира обсъждането им.

"Това трябва да стане след публично обсъждане и добра подготовка. Затова приветствам министър-председателя за предложеното и за намерението за дълбока реформа, която включва и промени в конституцията", добави президентът.

Плевнелиев посъветва управляващите да подготвят съдебната реформа внимателно и след сериозен обществен дебат, включително и чрез съгласуване с всички браншови организации. Той изрази задоволството си, че "главният прокурор и председателят на Върховният касационен съд също дадоха такава заявка".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. strobo
  #3

  Засега само приказки от общ характер, време е да спрат да приказват и да почнат да действат.... на първо време, както казва Цацаров, поне да запишат мислите и идеите си на хартия във вид на законопроект.... па тогава ще видим.... щото, както са вярвали римските сенатори, Verba volant, scripta manent

 2. StefanK
  #2

  Магистратите се плашат само от структурна и кадрова реформа, защото искат на всяка цена да останат безконтролни и недосегаеми.Нали,безконтролната власт на магистратите е основната причина за безнаказаното разграбване на държавата пред очите на сляпата,няма и глуха Темида и целия народ? За да се оправим,трябва да въведем ефективен граждански контрол в цялата държава,за да няма недосегаеми и безконтролни управляващи.Това можем да го направим само,ако се обединим и създадем обща организация ни милионите

 3. Едмундиньо_deactivated_1441004452
  #1

  Щом магистратите се плашат значи посоката е вярна.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.