Висши натовски генерали дадоха сигнал за мирни преговори с талибаните

Висши натовски генерали дадоха сигнал за мирни преговори с талибаните
Командващият силите на НАТО в Афганистан генерал Стенли Макристъл смята, че засилената численост на натовските войски в страната може да доведе до договаряне на мир с талибаните.

Достатъчно боеве се водиха, заявява генералът в интервю пред в. "Файненшъл таймс" в понеделник.

По думите му всички конфликти "неизбежно" стигат до политическо решение.

Изявленията на ген. Макристъл стават в момент, когато върховният пратеник на ООН в Кабул казва, че е време за преговори с паравоенните формирования в Афганистан.

Ръководителите на Пакистан и Афганистан са в Турция, където обсъждат как да се справят с новата активизация на талибаните.

"Не е моя работа да размахвам маслинова клонка, но моя работа е да се създадат условия, при които хората на правилни позиции да имат възможност да се движат напред", заявява ген. Макристъл.

На въпрос дали ще бъде доволен да види талибански лидери в бъдещото афганистанско правителство, той отговаря, че всеки би могъл да има позитивна роля, ако се фокусира в бъдещето, а не в миналото.

Ген. Макристъл се изказа преди конференцията в Лондон, на която се очаква да бъде съгласувана общата рамка на процеса, при който правителството на Афганистан ще започне да поема отговорност за сигурността в страната от 2011 г., съгласно сроковете, поставени от президента Барак Обама, когато ще стартира изтеглянето на американски войски от Афганистан.

Обама реши да изпрати допълнителни подкрепления от 30 000 военнослужещи в Афганистан в опит да се направи пробив по отношение на сигурността. В същото време американският президент отхвърли евентуалното реинтегриране на бивши талибански бойци.

По-рано миналата година той изключи каквато и да е възможност за преговори с хората, които стоят в основата на насилието, като изтъкна, че "неотстъпчивото ядро на талибаните" трябва да бъде сразено.

В първата от серията срещи, предшестващи международната конференция в Лондон, Турция е домакин на разговори на президентите на Афганистан и Пакистан. Основната тема са плановете за справяне с талибаните.

Масуд Халили, афганистанският посланик в Турция, заяви пред Анадолската агенция, че целта на срещата е да се изгради сътрудничество, което може да доведе до помирение в региона. Всички са жадни за мир, посочва Халили.

Пакистан от дълго време играе важна роля в делата на Афганистан, като даваше убежище на афганистанските талибани през 1990-те години, но Кабул остава със съмнения, че Исламабад преследва свои собствени цели, в ущърб на Афганистан.

В рамките на срещата в Турция президентът на Афганистан Хамид Карзай трябва да разговаря с пакистанския си колега Асиф Али Зардари, за възстановяване на отношенията между Исламабад и Кабул основно по отношение на преговорите с талибаните. В срещата участват висши военни и представители на разузнавателните служби на двете страни.

"Бих искал всеки да отиде в Лондон с възобновени ангажименти и този ангажимент да е правилно решение за афганистанския народ", казва ген. Макристъл пред "Файненшъл таймс".

Според него пристигането на 30 000 американски военнослужещи, плюс още 7 000, обещани от други страни членки на НАТО, ще осигури много сериозен напредък през 2010 г.

В същото време той предупреди, че насилието от страна на талибаните може да се засили рязко през тази година.

Талибаните искат да създадат представа, че Афганистан е в пламъци и президентът Карзай и западните съюзници не могат да се справят, посочи ген. Макристъл.

Ако новата американска стратегия за Афганистан е успешна, обаче, талибаните ще са в отчайващо състояние след година, добавя той.

Те ще изглеждат като общност, която се бори за собствената си легитимация, те ще са във военно отстъпление, посочва генералът.

Увеличаването на американските войници в Афганистан ще постигне целите си по-бавно, отколкото това, което започна в Ирак преди три години, когато насилието спадна рязко за няколко месеца, заяви от своя страна началникът на Централното командване на силите на САЩ генерал Дейвид Петреъс в интервю за вестник "Таймс".

Петреъс предупреди също, че борбата в провинция Хелманд, където са разположени британски и американски сили, както и в други райони, ще стане още по-ожесточена преди положението да започне да се подобрява. Военните операции ще вървят ръка за ръка с инициативи за установяване на контакт с талибански елементи. Съществува възможност, когато настъпи удобен за това момент, афганистанските власти да започнат преговори за помирение с високопоставени талибани и други бунтовнически лидери, може би с участието на Пакистан, каза Петреъс.

През 2005 г. генералът предрече, че войната в Афганистан ще бъде най-дългият етап от войната срещу тероризма. "Думите ми се оказаха доста пророчески", коментира той. "Положението ще се влоши, преди да започне да се подобрява и причината за това ще бъдат военните операции, които се планират в Хелманд и други провинции за превземане на талибанските убежища и твърдини".

През първата половина на 2007 г., американският президент Джордж Буш изпрати подкрепление от 30 000 войници в Ирак, който беше на ръба на гражданска война. Те навлязоха в непристъпни райони в Багдад и околността, избивайки или пленявайки бойци на Ал Каида и други сунитски екстремисти и убеждавайки бунтовниците, потресени от междусектантските убийства, да преминат от другата страна срещу пари. Насилието спадна рязко за девет месеца след като пристигнаха първите подкрепления.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят