Висши полски офицери загинаха в самолетна катастрофа

Висши полски офицери загинаха в самолетна катастрофа
Полски военен самолет CASA C-295M с 16 висши офицери на борда се разби в сряда вечерта край град Мирославец,предадоха световните агенции. Всички те, както и 4-членният екипаж са загинали.

По ирония на съдбата инцидентът се случил на връщане от конференция, посветена на авиобезопасността. По предварителни данни причина за катастрофата са лошите метеорологични условия – в района на летището е имало гъста мъгла и силен дъжд. На машината не са достигнали 800 м до пистата и се разбила в близката гора. Намерена е черната кутия, която тепърва ще се изследва

Всички загинали са служители на Военно-въздушните сили на Полша, съобщи Виеслав Гжегожевски, представител на Министерството на отбраната. Според представител на ВВС сред загиналите е командирът на бригада от тактическата авиация ген. Анджей Анджеевски и командирът на базата в Мирославец полк. Ежи Пилат. Съобщава се, че на борда са били и представители на командването на авиобазата Познан-Кшесин, както и на други авиобази . първоначално на борда имало 25 души, но част от тях слезли в Повидз и Кшесин, където самолетът спирал.

На мястото на катастрофата пристигна премиерът на Полша Доналд Туск и министърът на отбраната Богдан Клих, които смятат лично да контролират хода на предварителното следствие. Президентът Лех Качински прекрати официалната си визита в Хърватия и обяви общонационален траур в страната.

Катастрофата е най-крупната за военната авиация на Полша за последните 35 години. Заради инцидента командването на полските ВВС забрани всички полети с този тип самолети до изясняване на причините за разбиването на CASA С-295 М.

Полските войски закупиха 10 такива машини от Испания през 2001 г. Те се считат за едни от най-безопасните в средния клас военно-транспортни самолети. През миналата година в Полша този тип е извършил 4500 летателни часа, като основно са били използвани за доставките на полските контингенти в Ирак и Афганистан.

Още от Свят