Висши румънски духовници са работили за Секуритате

Румънският поет дисидент Мирча Динеску, който е член на Националния съвет за проучване архивите на Секуритате (НСПАС), съобщи във вторник, че комисията разполага със списък на 16 висши духовници от Синода на Румънската православна църква (РПЦ), чиито досиета са били изгорени от Секуритате на 23 декември 1989 г. Това предаде агенция Ромпрес, цитирана от БТА.

Мирча Динеску предизвика недоволството на РПЦ, след като в началото на месеца обяви в интервю за вестник "Котидианул", че покойният митрополит и архиепископ на Ардял Антоние Пламадяла е бил офицер от тайните служби на комунистическа Румъния Секуритате.

Пламадяла почина през 2005 година и миналата седмица неговите братя поискаха достъп до досието му.

Румънската патриаршия сезира НСПАС във връзка с изказванията на Динеску и посочи, че те го правят неподходящ за член на този орган.

Динеску реагира с обвинението, че РПЦ иска да отлага до безкрай разконспирирането на свещениците, които са сътрудничили на бившата политическа полиция, вместо да осветли този проблем преди избора на наследник на патриарх Теоктист, който почина на 30 юли.

НСПАС се е заел с проверка на досиетата на висши духовници преди избора на новия патриарх, който е насрочен за 12 септември. Представителят на НСПАС Казимир Йонеску уточни във вторник, че се проверяват 26 кандидати за поста.

Динеску е активен привърженик на проверката, за да бъде сигурно, по думите му, "че църквата няма да избере "генерал от Секуритате" за нов патриарх".

Същевременно днес източници от НСПАС заявиха, че академик Константин Бълъчану - Столнич, който е член на Църковната избирателна колегия, е сътрудничил на Секуритате, предаде още Ромпрес.

Говорителят на Румънската патриаршия отец Константин Стойка заяви, че това не е основание за изключването на Бълъчану - Столнич от колегията.

Колегията е централният избирателен орган за висшата църковна йерархия. В нея влизат членовете на Светия Синод, представители на епархиите в Националното църковно събрание, духовници и миряни, които са членове на Събранието на епархиите, деканите на факултетите по теология и директорите на теологичните семинарии.

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?