Висши служители на ООН обвинени в корупция от съд в Ню Йорк

Федерален съд в нюйоркския район Манхатън предяви официални обвинения за участие в корупционни схеми срещу бившия председател на Общото събрание на ООН Джон Аш, който е и бивш посланик на карибската държава Антигуа и Барбуда в ООН, предаде Ройтерс.

Заедно с него обвинения получиха още четирима души. 61-годишният Аш, който председателстваше предишната сесия на Общото събрание на световната организация (2013-2014 г.), бе задържан в дома си в Ню Йорк на 6 октомври. Според документите, предадени от прокуратурата на съда, дипломатът е обвинен в получаване на над 500 000 долара от китайския строителен предприемач милиардер Нглап Сън, занимаващ се със строителни проекти в Макао. 68-годишният Нглап дал парите на Аш, за да може чрез него да получи подкрепата на ООН за изграждане на център на конференции на ООН в Макао.

Освен това Аш получил още над 800 000 долара от "различни китайски бизнесмени", които той си поделил с влиятелни чиновници в Антигуа и Барбуда, включително и премиера на страната. В края на август дипломатът участвал като председател на ОС на ООН в конференция в Китай, за което, според американските власти, също получил подкуп.

Самият Нглап вече бе обвинен на 6 октомври в даване на рушвети и рушветчийски сговор. Очаква се той да получи още две обвинения, включително и за пране на пари, заедно със своя помощник - Джеф Ин, и уволнения неотдавна посланик на Доминиканската република в ООН Франсис Лоренцо, които също са в ареста.

По данни на американското следствие незаконните операции били осъществявани в продължение на 3 г. - от 2011 до 2014 г.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?