Висши военни продължава да напускат режима на Башар Асад

Сирийският президент вече не знае на кого може да разчита

Сн. ЕПА-БГНЕС

Сирийският президент Башар Асад понесе тежък удар, след като премиерът Рияд Хиджаб се присъедини към опозицията. Режимът все още стои относително стабилно, но вече е разклатен.

 

Въпреки призивите на международната общност Асад категорично отхвърля възможността да се оттегли, а Русия и Китай блокират опитите за намеса в страната. На този фон продължават сраженията в Сирия.

 

Премиерът не е фигура от голяма важност в Сирия, където министрите се назначават от президента и се очаква да изпълняват неговите нареждания, а истинската власт е в ръцете на Асад и обкръжението му от началници на служби за сигурност и роднини, коментира британският в. "Гардиън", цитиран от БТА.


Според анализатори, цитирани от "Гардиън" обаче, оттеглянето на премиера показва, че Асад вече не знае на кого може да разчита. Хиджаб е поредният висш сирийски служител, който изостави режима в Дамаск. Дезертирането му повдигна духа на бунтовниците, които видяха в него ясен знак, че високопоставени фигури от властта напускат Асад, пише в. "Вашингтон пост".

Според изданието убийството на четирима висши сирийски служители от апарата за сигурност миналия месец е било доста по-тежък удар за режима. Във вторник още един генерал и 12 офицери дезертираха от сирийската армия в Турция, съобщи Франс прес.

 

До момента от сирийската армия са дезертирали около 20 генерали.

 

Турските власти не могат да дадат точна информация за това колко високопоставени сирийски военни се намират в Турция, тъй като някои от тях са се върнали в Сирия, за да се борят срещу режима.

В същото време сирийски дипломати дисиденти призоваха колегите им да се присъединят към революцията.

 

В знак на подкрепа в Сирия пристигна високопоставен съветник на иранския духовен водач аятолах Али Хаменей - Саид Джалили, който е началник на Върховния национален съвет за сигурността на Иран. Техеран вече обяви, че подготвя конференция, която да реши кризата в Сирия.

 

От началото на съпротивата срещу режима на Башар Асад през март миналата година жертвите са повече от 20 000, а няколко стотици хиляди са бежанците.

 

Над 60 на сто от жителите на Алепо вече са напуснали града, който е арена на ожесточени сблъсъци през последните дни.

 

Бойни действия все още се водят и в столичния регион - Дамаск и предградията му.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?