Висшите чиновници в Русия ще работят до 70 години

Президентът на Русия Владимир Путин подписа закона, повишаващ пределната възраст на високопоставените чиновници до 70 години, съобщиха в сряда от Кремъл. Промените бяха приети от Държавната Дума на 19 декември и одобрени от Сената на Федерация на 26 декември 2012 г., припомня Лента.ру.

Преди корекциите пределната възраст, до която държавен служител можеше да работи, бе 60 години с възможност за продължаване на трудовия договор с 5 години по взаимно съгласие между чиновник и работодател. Вече срокът на службата на висшите чиновници може да бъде продължен до достигането на 70 години, но решението за това ще се взема лично от президента на Русия.

"Това ще позволи да се запазят на федерална държавна гражданска служба висококвалифицирани и опитни държавни служители, които се намират на ръководни длъжности в кадровия състав", съобщава на сайта си Кремъл.

Законопроектът бе внесен в Държавната Дума лично от президента Владимир Путин през септември 2012 г. Преди това на съдиите и служителите на прокуратурата и Следствения комитет на Руската Федерация също бе разрешено да работят до достигане на 70 години.

Самият Путин през миналата година навърши 60 години, но руската конституция не поставя ограничения за възрастта на държавния глава, отбелязва изданието.

Споделяне

Още от България