Висшите магистрати намачкаха и отхвърлиха доклада на ОЛАФ

Висшите магистрати намачкаха и отхвърлиха доклада на ОЛАФ
Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) остро разкритикуваха доклада на ОЛАФ за липсата на напредък по разследването на измамите по програма САПАРД. За тях Европейската служба за борба с измамите уведоми българските власти преди повече от година и половина. В доклада, който попадна в медиите миналата седмица, се възразяваше и на разпъването на политически чадър над групата "Николов-Стойков".

В сряда висшите магистрати обаче разкритикуваха лексиката на доклада, който бил написан в "упрекативен" стил.

В документа няма факти и доказателства, но има много емоционални изрази от типа на: "лица, за които се говори, че имат връзка", "лица, за които се твърди, че са финансирали”, или "предполагаеми нередности". Мнението е на председателя на Комисията за борба с корупция към ВСС Цони Цонев.

Според председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев, лексиката, използвана в доклада, е чужда на всеки съдия. Аз не мога да коментирам изрази като "криминална мрежа от компании", защото към момента на разпространение на доклада нямаше дори внесен обвинителен акт по случая, заяви той.

Обвинителният акт срещу Марио Николов и още осем души за източване на 7.5 милиона евро от програма САПАРД бе внесен в съда едва преди два дни. Президентският спонсор Людмил Стойков обаче не е сред обвиняемите, тъй като няма доказателства срещу него. Той продължава да се разследва за пране на пари.

По думите на Лазар Груев от началото на миналата седмица заедно с председателя на Софийския градски съд Светлин Михайлов са направили анализ на актовете на съда по споменатите в доклада лица.

От образуването на производството в края на 2006 г. през цялата минала година и до средата на тази година всички органи и институции са заседавали ритмично и няма необосновано отлагане, каза Груев. Той добави, че някои от мотивите на съдилищата са изложени в повече от 20 страници, а над 15 пъти съдиите са се произнасяли по мерки за неотклонение и забраните за напускане на страната.

Докладът и неговата стилистика са оперативни и именно на това ниво той трябва да се обсъжда, заключи Груев.

Главният прокурор Борис Велчев прие препоръките на ОЛАФ всички дела срещу групата "Николов-Стойков". Според него обаче става дума за един работен оперативен доклад, който няма характера на окончателна позиция на ОЛАФ. "Не ми звучи убедително прокуратурата да си сътрудничи повече с ДФ "Земеделие", заяви той. В отговор на препоръката за по-тясно сътрудничество с комисията "Кушлев", Велчев добави, че всички възможни активи по делата САПАРД са запорирани.

Въпреки критиките си обаче, магистратите приеха предложението на шефа на инспектората Ана Караиванова да се направи съвместна група между Комисията по корупция към ВСС и оглавявания от нея орган, която да провери движението на всички цитирани в доклада на ОЛАФ дела. Проверката цели да се установи има ли забавяне по делата и какво точно се е случвало с тях.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?