Висшите магистрати пак бламираха шефа на ВКС

Висшият съдебен съвет (ВСС) отново бламира председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев и показа, че му няма доверие. Това стана в сряда, когато с мнозинство 13:10 за председател на бургаския апелативен съд бе преизбрана Дора Чинева вместо предложения от Груев магистрат Яни Бахчеванов.

Преди това шефът на ВКС призова колегите си във ВСС, "ако му имат доверие" да гласуват за Бахчеванов, който е редови съдия в бургаския апелативен съд. Той е почтен човек, гледал е едни от най-тежките дела, а за дългогодишната му кариера вишестоящият съд е отменил едва десетина от актовете му. Дайте ми възможност да работя с човек, на когото имам доверие, аргументира номинацията си Лазар Груев.

Думите му обаче не трогнаха болшинството във ВСС, което даде доверието си на Дора Чинева, за която неофициално се твърди, че се ползва с протекции на депутати от ДПС. За нея ласкаво се изказа Иван Колев от ВСС, според когото тя се е доказала като отличен професионалист, няма забавени дела и е създала добър колектив.

ВСС не за пръв път бламира председателя на ВКС. Това например стана и при избора на ген. Веселин Пенгезов за шеф на апелативния съд в София. Членовете на ВСС предпочетоха военния магистрат пред фаворита на Груев – Даниела Атанасова.

Изборът на Пенгезов предизвика лавинообразното недоволство на мнозинството магистрати от апелативния съд и на Съюза на съдиите в България, които остро протестираха срещу "непрозрачния избор" на Пенгезов.

Размяна на реплики между съдиите и ВСС по повод избора на генерала, който, според неофициална информация е част от ловната дружинка на президента Първанов, съвсем не е приключила.

Четири европейски мерки

От Съюза на съдиите предложиха на кадровия орган четири мерки при избора на административни ръководители в системата.

Писмото е подписано от председателя на организацията Стоил Сотиров и е отговор на становището на ВСС, изразено след избора на Пенгезов, според което "досегашните избори на административни ръководители в съдебната система протичат по един и същи начин - при максимална прозрачност и ясни критерии."

Съюзът на съдиите припомня на ВСС, че според Закона за съдебната власт (ЗСВ) критериите за оценка за заемане на ръководна длъжност са: способност за работа в екип и разпределение на задачи в него, способност за вземане на решения, представителност.

При атестирането на административен ръководител или на заместник на административен ръководител се анализират и отчитат и резултатите от дейността на органа на съдебната власт, който той ръководи

На кадровиците са обръща внимание, че показателите за оценка на представителността са: поведение, което издига авторитета на съдебната власт, умение за комуникация с други държавни органи, граждани и юридически лица.

За да бъдат спазени изискванията на ЗСВ и установените европейски стандарти, Съюзът на съдиите предлага на ВСС да бъдат широко огласени критериите за оценка и избор на административни ръководите, приети от самия съвет

Да се даде възможност на кандидатите за заемане на длъжността "председател на съд” да изложат концепциите си за управление по достатъчно достъпен за обществото начин

Да бъдат обсъдени открито всякакви данни за кандидатите, които се появяват в публичното пространство и са станали достояние на членовете на съвета. Освен това на ВСС се предлага да излага публично съображения кои качества на кандидата са довели предпочитането му пред останалите.

От Съюза на съдиите изтъкват, че предложенията им "не представляват стремеж за намеса в работата на ВСС, а изразяват нашето желание да помогнем за това, процесът за назначаване на административни ръководители, който се наблюдава както от цялото българско общество, така и от ЕК, да бъде открит и честен".

Споделяне

Още по темата

Още от България