Висшият екологичен съвет одобри българското морско трасе на "Южен поток"

Висшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС) одобри инвестиционното предложение за строежа на морското трасе на газопровода "Южен поток" в българските териториални води, съобщиха от Министерството на околната среда и водите в понеделник. Предстои екоминистърът да издаде оценка за въздействие върху околната среда, която е вид разрешение за строежа, планиран да започне през второто тримесечие на 2014 г.

Става въпрос за изграждането на газопровода от границата между турската и българската изключителна икономическа зона в Черно море до брега край Варна. Морският участък от руския град Анапа до българския плаж Паша дере се реализира от компанията "Южен поток Транспорт", в която 50 процента държи руската "Газпром", италианската ЕНИ притежава 20%, а "Електрисите де Франс" и немската "Винтерсхал" имат по 15 на сто.

ВЕЕС е приел единодушно и с пълно мнозинство предложения от инвеститора безизкопен метод за преминаването на тръбопровода през Паша дере. Според неговите членове за реализацията на проекта са предложени условия и мерки, които ще предотвратят или намалят вредни въздействия върху околната среда от експлоатацията на газопровода.

На заседанието на съвета е трябвало да се разгледа и доклад за оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционно предложение на АЕЦ "Козлодуй" за изграждане на съоръжение за третиране и намаляване на обема на радиоактивните отпадъци на държавната централа. Той обаче е отложен, заради искане на румънското екоминистерство за удължаване на срока за отговор по трансграничната процедура по ОВОС.

Още по темата
Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов не успя да регистрира партията си?