Висшият екосъвет одобри офертата на Фраматом, Сименс и Атомстройекспорт за АЕЦ Белене

Висшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС), председателстван от зам.-министъра на околната среда и водите Маноела Георгиева, предложи в четвъртък на министъра на околната среда и водите да одобри строеж на АЕЦ "Белене" по леководна ядрена технология, съобщиха от екоминистерството. На заседанието си ВЕЕС е разгледал проекта за изграждане на нов реактор, чийто инвеститор ще е "НЕК" ЕАД. Одобрената технология се базира на използването на обогатен уран по изотоп 235U като гориво и на вода под налягане като забавител и топлоносител при максимална електрическа мощност на реакторите 2000 MW.

С това свое решение екоминистерството фактически подкрепи офертата на комсорциума между френската компания "Фраматом", германската "Сименс" и руската "Атомстройекспорт". В параметрите на одобрения проект се вписва и предложението на другия кандидат да строи ядрената мощност - консорциума между "Шкода", Ситибанк, Комерчка банка и Уникредито. Канадската АЕCL, предлагаща тежководородния реактор тип "Канду", със сигурност нямаше да има шанс дори и да не се беше оттеглила от надпреварата.

ВЕЕС е решил, че площадката на АЕЦ "Белене" е подходяща за изграждане на ядрена мощност с капацитет 2000 МW. Тя няма да окаже въздействие върху околната среда нито в местен, нито в трансграничен аспект, категорични са екоекспертите. Те са поставили рутинните изисквания за определяне на радиационно защитна зона, за месечни пределно допустими нива на газоаерозолните изхвърляния от всяка вентилационна тръба (поотделно за радиоактивни благородни газове, дългоживущи аерозоли и I -131).

Поставено е и задължение за изготвяне на програма за управление на радиоактивните отпадъци (РАО), както и за внедряване на подходяща технология за преработване на течния радиоактивен концентрат с цел намаляване на количествата и подобряване съхранението на високорадиоактивни отпадъци.

Решението за оценката на въздействието върху околната среда на незапочнато строителство на АЕЦ "Белене" е валидно за срок от 3 години, считано от датата на издаването му, допълниха от екоминистерството..

При промяна на финансирането на проекта, новият инвеститор съгласно чл. 99, ал. 7 от Закона за опазване на околната среда задължително трябва да уведоми МОСВ.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?