Висшият клир и варненци се простиха с митрополит Кирил

Тленните му останки бяха положени в специалната алея на Старите гробища

Висшият клир и варненци се простиха с митрополит Кирил

Висши духовници начело с патриарх Неофит, служители на църквата и стотици миряни се простиха в четвъртък с починалия след удавяне Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. Опелото му бе отслужено от главата на Българската православна църква патриарх Неофит в Катедралния храм "Свето Успение Богородично" във Варна, на което присъства и президентът Росен Плевнелиев. Тленните останки на епископа бяха отнесени с траурна процесия на Старите гробища във Варна. Там, в митрополитската алея, беше погребан Кирил.

 

Кончината на митрополит Кирил е огромна загуба не само за духовенството и вярващите от Варненска и Великопреславска епархия и за цялата Българска православна църква, но и за целия православен свят. Това каза българският патриарх Неофит в словото си при опелото на загиналия при удавяне митрополит Кирил.

 

Ще запомня дядо Кирил като един добър човек, каза след опелото Росен Плевнелиев. Той посочи, че иска всеки да се запали от направеното от митрополита. Дойдох в знак на солидарност към гражданите и миряните, защото много недобри неща се случиха на Варна през тази година, каза още държавният глава.

 

В четвъртък във Варна е обявен траурен ден и стотици граждани се стекоха да се простят с митрополит Кирил в катедралния храм ”Свето успение богородично". Тялото на покойния владика беше изложено за поклонение в храма много преди началния час на траурната церемония. Ковчегът с тялото на дядо Кирил бе положен пред олтара, с четирима духовници и четирима представители на военноморските сили около него.

 

Негово светейшество патриархът припомни при опелото думите на свети пророк Давид, че "дните на човека са като трева, като полски цвят - тъй цъфти той: понесе се над него вятърът, и няма го, и мястото му вече го не познава".

 

"Днес душата на блаженопочиналия митрополит Кирил предстои пред Бога, към Когото винаги се е устремявало неговото пламенно сърце. Ние вярваме и знаем от думите на Псалмопевеца, че "милостта на Господа е отвека и довека към ония, които Му се боят", които пазят завета Му и изпълняват заповедите Му", каза Неофит.

 

Той отбеляза, че четвъртвековния период на архиерейско служение покойният митрополит се е "потрудил немалко на Христовата нива, оставайки верен разпоредник на тайните Божии и ревностен свидетел на Евангелската истина".

 

Патриархът припомни, че с дейното участие на Варненския митрополит в поверената му епархия са възстановени пет манастира, новопостроени са два, въздигнати са около 60 нови храма и параклиса, възстановени са около 30, обновени са около 20. Във всяка духовна околия на Варненска и Великопреславска епархия има социална кухня, към всеки по-голям храм има неделно училище за деца, изнасят се беседи за възрастни, сформирани се християнски братства и младежки групи. В епархията има център за духовно обгрижване на наркозависими и за връщането им в обществото, посочи патриарх Неофит.

 

Заради траурната процесия към гробищата бе въведено ограничение на движението във града. Бул. "Владислав Варненчик” бе затворен за движение в 12 часа, както и пътният участък от Катедралния храм "Свето Успение Богородично” до гробищния парк докато приключи погребалната церемония.

Споделяне

Още по темата

Още от България