След сигнал за пране на пари, свързан с фирма на майка й

Висшият съдебен съвет и данъчните ще проверяват Галя Гугушева

"Моята кандидатура е надполитическа, нямам основания да се срамувам от каквото и да е"

Галя Гугушева, Сн: БГНЕС

Драматичният развой на събитията покрай издигането и избора на бившия заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска за конституционен съдия започна буквално да се повтаря с номинацията на заместник-шефката на Апелативната спецпрокуратура Галя Гугушева.

Седмица след като въпреки нежеланието на депутатите си да подкрепят кандидатура, договорена с премиера Бойко Борисов, ръководството на СДС все пак издигна прокурорката, в парламентарната правна комисия постъпи сигнал за пране на пари за фирмата на майка ѝ "Лигъл партнърс" ЕООД, дала на Гугушева кредити за над 200 000 евро през последните години.

Това провокира председателката на правната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ) да прати писма до Висшия съдебен съвет (ВСС), инспектората към него и до Агенцията по вписванията с искане за детайлна проверка на всички факти, изложени в информацията, подадена от пловдивския адвокат Петър Ванев. Тя уточни, че Националната агенция по приходите (НАП) се е самосезирала по медийни публикации за имотното състояние на Гугушева и вече я проверява.

"НАП са се самосезирали по случая, може би и до там трябва да изпратя писмо днес (петък – бел. ред.) с искане да бъдем уведомени какви са резултатите от проверката", коментира Фидосова след редовното заседание на комисията. "С толкова проверки ще вземете да откажете тази жена", репликира я саркастично депутатът от БСП Михаил Миков.

Сигналите срещу Гугушева станаха два

Междувременно стана ясно, че в парламента е получен и втори сигнал по отношение на кандидатурата на Гугушева за Конституционния съд (КС). Той е подаден от Гражданска инициатива "Справедливост".

Неправителствената организация сезира депутатите за няколко медийни публикации, свързани със съмнения за начина, по който съдилищата са разпределяли делата на нейния син, както и с кредитите на прокурорката. Съпредседател на Гражданска инициатива "Справедливост" е адв. Иван Груйкин, който първи съобщи за нередности около случайното разпределение на имотни дела, по които е ангажиран адв. Стефан Гугушев. Твърденията му обаче бяха опровергани от Върховния касационен съд (ВКС) и съдията в Софийския апелативен съд Нели Куцкова.

Груйкин подаде сигнал и до Инспектората към ВСС с молба да бъде проверен начинът, по който са разпределени над 120 дела срещу строителна фирма, представлявана от кантората на Гугушев-син. Съдия Куцкова също призова чрез Mediapool инспекторите да се занимаят със случая и да обявят констатациите си.

В първия сигнал, подписан от адв. Ванев, преподавател в СУ "Климент Охридски" и УНСС, се посочва, че сред данните за Гугушева и роднините ѝ в Търговския регистър и Сметната палата има "основателни съмнения за връзки на последната (Гугушева – бел. ред.) с лица и финансови структури с неясен или съмнителен произход на средства или активи, в това число използването на подставени лица за осъществяването на търговска дейност и придобиването на значителни доходи в противоречие с поста, който заема". Според Ванев един от синовете ѝ - адвокат Стефан Гугушев, има активи за десетки милиони във фирми и финансови структури.

Сложни семейни финансови схеми от дарения и кредити

Както Mediapool вече писа неведнъж, Гугушев-син има забележителни успехи като търговски адвокат и управляващ съдружник в множество дружества, занимаващи се с най-различни финансови операции, покупко-продажба, отдаване под наем и строителство на недвижими имоти. Кариерата му започва още, когато е на 23 години и става законодателен сътрудник в 39-ото Народно събрание.

Големият наследник на кандидатката за КС е част и от доста сложна финансова схема, в която баба му Тотка Ахчийска отпуска през последните 6 години на майка му огромни кредити чрез фирмата си "Лигъл партнърс" ЕООД за над 200 000 евро (по данни от имотните декларации на Гугушева пред Сметната палата – бел. ред.). С тези пари, по думите на самата Гугушева, тя и съпругът ѝ Марко купуват жилища за двамата си синове.

Впоследствие Стефан Гугушев дарява на майка си 95 000 евро, с които пак според нейните объркани обяснения, тя окончателно изплаща кредитите към майка си, по които предварително е направен погасителен план и са изчислени дължими лихви.

Най-странното в схемата е, че междувременно закупеният апартамент за по-големия Гугушев-син в столичния кв. "Гео Милев" се появява в декларация на майка му, като безвъзмездно дарение към нея и съпруга ѝ. По лична карта обаче (видно от Търговския регистър – бел. ред.) Стефан Гугушев продължава да се води на този адрес, успоредно с няколко фирми, които пък са регистрирали седалищата си в същия апартамент. Става въпрос за кредитора на майка му "Лигъл партнърс", за имотната фирма на баба му "Викториан пропъртис" и за негова компания, също занимаваща се с имоти, "Рентхаус".

Галя Гугушева обаче невъзмутимо отрече в специално интервю за "Фокус", че някой от семейството ѝ има интереси на имотния пазар. Въпреки, че синът ѝ участва в управлението на няколко други компании, които освен с финанси, се занимават именно с имоти. Той ръководи и собствена адвокатска кантора, защитаваща строителни фирми с проекти в Разлог, в които отново по семейна линия участват други негови роднини.

Кандидатката за КС също поиска ВСС да я провери

"Депозирала съм отговор до Народното събрание. Това, което мога да кажа е, че съм дошла да депозирам официална молба пред Етичната комисия на ВСС, с която аз настоявам във връзка с изнесените публикации да ми бъде извършена проверка. Аз съм магистрат. Всичко, което съм притежавала с течение на годините и съм декларирала... Нямам основание да се тревожа. Но това е моят орган (ВСС – бел.ред.). За мен този орган е важен. Аз държа най-сетне да се извърши проверка на всичко това, което се цитира в медиите, и да стане ясно дали е налице злоупотреба, дали имам аз някакво отношение към тези фирми. Сигналът, който е срещу мен, е публикуван незабавно (от Народното събрание), но не знам защо моят отговор... (не е). Моят отговор вчера беше по това време депозиран в Народното събрание. Беше ми изпратен (сигнала) по електронна поща от председателя на правната комисия. Не ме карайте да отговарям (за "Лигъл партнърс"). Моят отговор (до Народното събрание) е много конструктивен. Той е по точки, така, както са зададени въпросите на г-н Ванев. В резюме (отговорът ми) е, че нищо вярно няма. И мога да го кажа спокойно. Депозирала съм го и се надявам да се публикува. Предполагам, че е налице някакъв технически проблем", коментира Гугушева пред медиите в петък по време на посещението си в сградата на ВСС.

В отговор на въпрос дали все пак е получавала визираните в сигнала сериозни кредити от фирмата на майка си Тотка Ахчийска, прокурорката потвърди. За разлика от предните си появи пред медиите обаче, този път тя не опроверга информацията, че заемите са били на обща стойнсот над 200 000 евро. Първоначално тя твърдеше, че те не са били за повече от 133 000 евро.

"Аз нямам основания да се срамувам от каквото и да е... Моята кандидатура е надполитическа. На мен ми беше предложено в качеството ми на професионалист", добави още Гугушева с уточнението, че няма намерение да оттегли номинацията си за конституционен съдия.

"Така реших, да бъде облечено, да бъде оформено..."

"Няма нищо объркващо във всичко това. Това, което е истината, че аз действително в периода от последните 6 години съм взела два кредита от тази фирма – фирмата "Лигъл партнърс", която е собственост на моята майка Тотка Ахчийска. Това беше изрично по мое искане, да бъде така, предвид обстоятелството, че аз следва да декларирам всички свои задължения в качеството си на магистрат, аз пожелах да бъдат оформени договори, парите да вървят по банков път, да бъде оформен погасителен план. Не е било тайна, просто никой от вашите колеги не ме попита. Средствата са използвани за закупуване, в случая с първия кредит, на апартамент за единия ми син, и сега в случая с втория кредит – за закупуване на апартамент на втория ми син. Така реших, да бъде облечено, да бъде оформено с договор за кредит, защото моите доходи са публични. Фирмата действа, в нея работят членове на моето семейство – икономисти, финансисти, юристи, и няма проблем да ми бъдат предоставени тези суми", обясни тя само преди три дни в свое интервю пред бТВ.

Прокурорката обаче все още не е изяснила разминаването между обяснението си, че е изтеглила два кредита и посочените данни в Сметната палата, според които е сключила общо 4 договора за кредити с фирмата на майка си "Лигъл партнърс". Не е ясно и по каква причина адресът по лична карта (видно от Търговския регистър – бел. ред.) на сина ѝ Стефан съвпада със седалищата на фирмите "Лигъл партнърс" (наричана от Гугушева "семейна инвестиционна компания" – бел. ред.), "Викториан пропъртис" (също собственост на майката Тотка – бел. ред.) и "Рентхаус ЕООД" (със собственик Стефан Гугушев – бел. ред.).

"Този апартамент, за който говорим в "Гео Милев", е дарен на мен и моя съпруг от големия ми син. А заемът, който аз теглих от фирмата беше за закупуване на друг апартамент, който е собственост на този мой син. Той се премести... Не съм свикнала да комуникирам и да получавам подаръци от лица, които не познавам. Това беше сделка, която беше сключена с предварително внасяне на определената сума. И понеже кредитът е разделен на две, първата сума, част от кредита беше за внасяне на първончалната сума, на зелено. След приключване на строежа беше внесена втората сума. Не е объркващо, не е защото сме юристи, пак казвам, това е семейно дружество, в което работят членове на моето семейство, аз държах да бъде оформено законно, за да мога аз да декларирам по законен път доходите, които съм получила. Не мога да кажа, че е било проформа, по простата причина че всички тези движения са ставали по банкови сметки", каза още Гугушева пред бТВ във вторник, с което съвсем се обърка колко точно кредита за покупката на колко апартамента е изтеглила.

"Лигъл партнърс" ударно увеличава капитала си

Според данните, включени в сигнала за пране на пари, подписан от адв. Петър Ванев и подкрепен с множество документи, първоначално собственик на "Лигъл партнърс" с капитал 5000 лева е майката на Гугушева Тотка Ахчийска, родена през 1941 г. След това обаче фирмата е продадена на "Еспланаде Венчърс ЛЛС", регистрирана в Олбъни, САЩ. Собственици са две дружества, регистрирани на Сейшелските острови. Пълномощник на "Еспланаде Венчърс" е Стефан Гугушев, упълномощен от кипърски нотариус, а за реални собственици са посочени Ники Стилиану и Хермиони Хенкин от Кипър.

Именно в този момент от съществуването на "семейната инвестиционна компания" тя кредитира Гугушева с над 200 000 евро без да е ясно дали изобщо има право да извършва банкова дейност. Междувременно "Лигъл партнърс" увеличава капитала си от 5000 на 1.99 млн. лева, пише адв. Ванев в сигнала си. В него се посочва още, че веднага след това фирмата придобива значителен брой имоти в София, Банкя и Разлог. Сред тях са жилища и парцел в центъра на столицата - на улиците "Шейново", "Аксаков" и "Раковски". През юли 2011 г. Ахчийска отново става собственик на фирмата - вече с капитал 1.99 млн. лв.

Галя Гугушева предстои да бъде изслушана от депутатите като кандидат-член на КС от парламентарната квота на 12 декември. На 19 декември пък Народното събрание трябва да гласува кандидатурата ѝ.

Споделяне

Още по темата

Още от България