Висшият съдебен съвет избра окръжен прокурор на Хасково

Районният прокурор на Харманли Иван Стоянов беше избран за окръжен прокурор на Хасково от Висшия съдебен съвет в сряда. За кандидатурата му гласуваха 17 члена на съвета, двама бяха против, а четирима се въздържаха.

Иван Стоянов се надпреварва за поста с Тереза Скорчева, районен прокурор на Хасково и с Антон Стоянов - районен прокурор на Свиленград.

Прокурор Стоянов ще заеме мястото на Инат Ванчев, чието име бе замесено в т. нар. лобистки скандал, напомня специализираният сайт "Правен свят".

Миналото лято в някои медии се появи стенограма от разговор на Ванчев с апелативния прокурор на Бургас Емил Христов, членовете на ВСС Камен Ситнилски и Румен Боев и председателя на Окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова. Разговорът е от 2012 г., проведен няколко месеца преди избора на членове на съвета от прокурорската квота.

През лятото стана ясно, че имало и досъдебно производство срещу Ванчев, заради което той бе отстранен от длъжност. По време на делото пред Върховния административен съд по повод жалба на Ванчев стана ясно, че той не е привлечен в качеството му на обвиняем. Заради това ВАС отмени отстраняването му. Но само няколко дни след окончателното произнасяне на съда главният прокурор Сотир Цацаров го командирова в Окръжната прокуратура в Пловдив. Ванчев обжалва заповедта в съда, но още преди произнасянето му ВСС го наказа с освобождаване от административната длъжност, което също се обжалва, отбелязва правният сайт.

Споделяне

Още от България