Висшият съдебен съвет изиска делото срещу Бриго

Висшият съдебен съвет (ВСС) изиска делото срещу Бриго Аспарухов, стана ясно след днешното заседание на съвета.

ВСС изисква и последното постановление на прокуратурата по това дело, за да разбере дали то наистина е прекратено. В случай, че военните прокурори откажат да го дадат, съдебният съвет ще иска обяснение на какво основание материалите и постановлението са засекретени.

Предложението е внесено от шефката на Софийския окръжен съд Нели Куцкова и директора на националното следствие Румен Георгиев и е подкрепено от 12 от членовете на ВСС. Осем, включително всички прокурори в съвета, са били против. Част от мотивите на обвинителите били, че делото е секретно и членовете на ВСС нямат право да го четат.

Мнозина от членовете на Висшия съдебен съвет обаче бяха скептични, че Филчев и подчинените му ще се съобразят с днешното решение. Магистрати коментираха, че досега няма случай главният прокурор да е предоставил какъвто и да било справка или документ, поискан от ВСС. Заради това си опасение съветът всъщност гласува и решението ако делото им бъде отказано, да искат обяснение защо е засекретено.

Запитан дали Върховната касационна прокуратура ще предостави делото срещу Бриго Аспарухов на Висшия съдебен съвет, говорителят на ВКП Николай Марков отговори, че няма информация.

След като прокуратурата близо две седмици мълча за съдбата на делото, което в края на 2001 г. взе от Софийския военен съд с мотива "за послужване", преди два дни обвинителите все пак си признаха, че са снели обвинението срещу о.з.генерала, който Симеон иска да назначи за свой съветник в премиерския кабинет. Обвинението, повдигнато от същата тази прокуратура, бе за унищожаването на досието на агент Румянцев, разпоредено с подписа на Аспарухов, докато той бе директор на Националната разузнавателна служба по времето на президента Желев.

През 2001 г. самата прокуратура на два пъти обжалва решение на съда, която първоначално прекрати съдебното производство и върна делото за доразследване на обвинителите заради допуснати от тях процесуални нарушения.

В резултат на прокурорските жалби, на 10 декември 2001-ва Върховният касационен съд окончателно реши, че делото срещу Бриго се спира, докато той е с депутатски имунитет, и след изтичането на имунитета трябва да се възобнови.

Седмица след това решение прокуратурата взима делото от компетентния съд и както се оказа, тайно е снела обвинението срещу Бриго.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?