Висшият съдебен съвет няма да бъде реформиран

Проектът за нов Закон за съдебната власт, изготвен от Министерството на правосъдието, не предвижда създаването на постоянно действащ Висш съдебен съвет (ВСС), научи Mediapool във вторник. Текстовете ще бъдат внесени в Министерски съвет следващата седмица.

Само преди два месеца, при дебата за промените в конституцията, почти всички парламентарни партии изразиха ясната си политическа воля ВСС да се утвърди като административен орган, който работи всеки ден, а не както е в момента един път седмично. Тогава бяха внесени и конкретни текстове, които предлагаха освен постоянен ВСС, членовете на т.нар. правителство на съдебната власт да нямат право да съвместяват този пост с друг в рамките на съдебната система.

Въпреки декларираното положително отношение, БСП отхвърли възможността тази промяна да се впише в конституцията и я прехвърли към новия съдебен закон.

“Не сме предвидили създаването на постоянно действащ ВСС. Разполагахме с много кратки срокове, а нещо подобно не може да бъде направено бързо”, заяви пред Mediapool зам.-министърът на правосъдието Ана Караиванова като добави, че също поддържа реформирането на ВСС.

“Ако искат, депутатите могат да направят тази промяна”, добави тя.

Причината за бързането е обещанието на министър Георги Петканов пред Европейската комисия (ЕК), че новият ЗСВ ще бъде приет до края на март.

В подкрепата на създаването на постоянно действащ съдебен съвет се обявиха тримата висши магистрати. Тогава председателят на ВАС Константин Пенчев заяви, че това ще е единствената истинска реформа на съдебната система.

Според магистратите еманципирането на членовете на ВСС от работата им като магистрати и увеличаването на работното време би допринесло за повишаването на ефективността на съдебната власт.

В последния мониторингов доклад на ЕК от октомври се казва, че българският ВСС е твърде слаб и не може да гарантира своята независимост от другите две власти. ЕК препоръча като мярка именно създаването на постоянно действащ ВСС.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?