Висшият съдебен съвет отново ще назначава роднини на висши постове

Четирима са кандидатите за апелативен прокурор на София

Висшият съдебен съвет отново ще назначава роднини на висши постове

Поредните роднински назначения на важни постове в съдебната система ще се опитат да минат на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък.

Председателят на Административният съд в София Радостин Радков предлага да бъдат сменени сегашните му заместници. Той предлага Милена Славейкова да бъде сменена с Румяна Лилова-Икономова, а Десислава Корнезова - с Любка Стоянова, съобщи "Правен свят".

Румяна Лилова – Икономова е съпруга на съдията от Върховния административен съд (ВАС) Андрей Икономов. Той нашумя като един от високопоставените магистрати, чиито майки и дъщери се сдобиха с терени на безценица в Приморско като крайно нуждаещи се. Впоследствие колегите на Икономов и на останалите магистрати от ВАС отмениха дисциплинарните им наказания и ги оправдаха окончателно.

Любка Стоянова пък е снахата на члена на ВСС Елена Митева.

Председателите на съдилищата и шефовете на прокуратуратурите имат правото да посочват заместниците си, за да се гарантира екипният принцип. Това право обаче понякога се ползва да се формират лобистки, обвързващи или номенклатурни  клики в структурите на съдебната власт.

Административният съд в София е един от най-важните, защото гледа на първа инстанция жалбите срещу актовете на редица държавни институции, исковете за обезщетения от неоснователни действия и бездействия на администрацията. Той е и последна инстанция по жалбите срещу наказателните постановления на КАТ-София.

На заседанието в четвъртък ВСС ще направи поредния опит да избере апелативен прокурор на София. Кандидатите са четирима. Това са прокурорът от Софийска градска прокуратура Божидар Джамбазов, зад който стои главният прокурор Борис Велчев, Ангел  Илиев – заместник на софийския градски прокурор, Стойчо Ненков - прокурор в Софийската апелативна прокуратура и Вичо Вичев - изпълняващ функцията на апелативен прокурор.

През март изборът се провали заради равния брой гласове на балотажа между  Божидар Джамбазов  и зам.-апелативния прокурор Йордан Стоев, лансиран от председателят на Върховният административен съд Иван Колев.

Колев сбърка името на Стоев и така събуди подозрения, че изборът е нагласен. Това вбеси Борис Велчев и той си тръгна от заседанието с думите "омерзен съм от този начин на налагане на таен фаворит". По-късно Стоев се отказа от състезанието.

Споделяне

Още от България