Висшият съдебен съвет призова МВР да не кръщава акции с имена на съдии

Висшият съдебен съвет призова МВР да не кръщава акции с имена на съдии

ВСС излезе с декларация, с която осъжда като "насаждане на недоверие" между властите кръщаването на полицейски акции с имена на съдии. Конкретният повод бе операция М.И.Л.Е.В. във Велико Търново, кръстена на съдия Теодор Милев от местния апелативен съд.

"Пряката асоциация на абревиатурата на наименованието на полицейската акция с фамилията на един от съдиите (...), засяга авторитета и интегритета, както на отделния съдия, така и на съдебната власт", се казва в декларацията на ВСС.

По този повод съдебният съвет заявява, че правовата държава е обща грижа на всички власти в нея.

"Успешното реформиране на съдебната система не може да се провежда в условията на конфронтация с останалите власти, засягане на независимостта ѝ и насаждане на недоверие в обществото към професионалните и нравствените качества на магистратите", записаха още в декларацията членовете на магистратския съвет.

Проектът за този текст беше предложен от членовете на ВСС Юлия Ковачева (съдия, съдебна квота), Галина Карагьозова (съдия, парламентарна квота, БСП) и Камен Иванов (съдия, съдебна квота). Единственият член на ВСС, който се противопостави срещу декларацията, беше председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров (следовател, парламентарна квота, "Атака"). Според него ВСС веднъж вече е излизал с призив към изпълнителната власт по подобен повод и няма нужда това да се прави повече. Учудващо никой от останалите присъстващи членове на съвета не се съгласи с него.

В края на миналата година ВСС три седмици обсъжда дали името на вътрешния министър Цветан Цветанов да бъде споменато в декларация по повод неговите действия. Накрая мнозинство в съвета се пребори той да не бъде споменат и се получи беззъб призив към изпълнителната власт да не засяга магистратите с публични коментари. Поводът тогава бяха нападките на Цветанов срещу члена на ВСС и бивш съдия от Софийския апелативен съд Калин Калпакчиев.

Дебатът сега бе много кратък, нямаше дори и предложение името на Цветанов да бъде споменато. Вътрешният министър единствен обяви, че МВР провежда акция М.И.Л.Е.В. В края на 2011 година вътрешното министерство направи акция Р.А.Л.И.Ц.А. По името на съдия в Софийския градски съд, която бе пуснала обвиняем под домашен арест.

В случая на Велико Търново вътрешният министър направи внушение, че съдиите, включително Теодор Милев, са дали възможност на крадец с множество прояви да продължи да безчинства в района на града. Решението на съдия Милев и колегите му обаче беше единствено да се пусне криминално проявения под домашен арест, защото има множество епилептични припадъци. Той обаче беше избягал от дома си и бе заловен с крадени вещи. Отговорността за охраната на задържаните под домашен арест е на МВР, но това не се споменаваше в речта на Цветанов по случая.

По време на дискусия за декларацията "М.И.Л.Е.В" бившият депутат от ГЕРБ и настоящ член на съвета Юлиана Колева призова колегите си да изпратят покана за среща с Цветанов. "Има доста въпроси по пряката професионална дейност, които могат да бъдат обсъдени с него", обясни тя, но предложението ѝ дори не беше поставено на обсъждане.

Споделяне

Още по темата

Още от България