Виталий Чуркин: Русия смята за свой приоритет избирането на източноевропеец начело на ООН

Виталий Чуркин

Русия смята за приоритетна задача назначаването на представител на Източна Европа за следващ генерален секретар на ООН, но вижда и други добри кандидати за този пост от други региони. Това заяви вчера постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин, цитиран от ТАСС.

"Това е приоритет", заяви дипломатът в отговор на журналистически въпрос доколко е важно за Русия избирането на източноевропеец за генерален секретар. По думите на Чуркин Москва винаги е била привърженик на тази позиция. "Но има и други добри кандидати от други региони", добави той.

Постът на генерален секретар на ООН, който от 2007 г. е заеман от южнокорееца Бан Ки-мун, става вакантен на 1 януари. До момента за поста претендират 12 души, сред които бивши държавни глава и министри на външните работи.

На 21 юли 15-членният Съвет за сигурност на ООН проведе първото предварително гласуване по списъка на кандидатите за висшия пост в организацията, при което на първо място се нареди португалският експремиер и бивш върховен комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш.

Той получи 12 гласа "за" и нито един "против". В челната тройка влязоха също бившият президент на Словения Данило Тюрк и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Според някои дипломати и наблюдатели, ако в хода на следващото предварително гласуване в рамките на процедурата за избор в петък никой не се обяви против Гутериш, въпросът с назначаването му практически ще бъде решен, отбелязва ТАСС.

Чуркин призова да не се правят преждевременни изводи от резултатите от първото гласуване. "Смятам, че процесът /на избиране на генерален секретар/ ще отнеме известно време.

Той няма да бъде решен в петък. Това е вътрешното ми чувство", отбелязва руският постоянен представител. При това той не съобщи, че смята да гласува против Гутериш.

"Защо да го правя? Той е такъв добър човек", каза дипломатът, цитиран от БТА.

Закритите гласувания в Съвета за сигурност ще продължат, докато някой от кандидатите получи подкрепата на всичките 15 членове. След това ще се състои официално, открито гласуване и името на победителя ще бъде предложено за утвърждаване в Общото събрание на ООН.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?