Виталий Кличко защити зрелищно световната си титла

Кличко безусловно срази претендента за титлата му Чар

Украинският боксьор Виталий Кличко защити за пореден път световната си титла в свръхтежката категория на Световния боксов съвет (WBC) в зрелищен мач срещу претендента Мануел Чар от Германия. Дългоочакваната битка се състоя в нощта срещу неделя в московския спортен комплекс "Олимпийски” и бе прекратена в четвъртия рунд от съдията, след като Чар получи тежка аркада край дясното си око.

Техническият нокаут, отсъден след консултация с лекаря на ринга, вбеси Чар и с кървящо от раната лице той започна да рита и боксира въжетата на ринга, протестирайки решението на съдията. Кличко също изрази съжалението си от спирането на мача с мотива, че е искал да спечели с истински нокаут.

41-годишният украинец контролираше изцяло битката в първите три рунда, а 27-годишният му опонент бе принуден да остане през повечето време в защита, успявайки само от време на време да пробие атаката на по-големия от прословутите братя Кличко.  

Поражението е първо за родения в Бейрут Чар и сложи край на серията му от 21 успеха при професионалистите. Представителят на Германия веднага сред срещата поиска нова битка с носителя на титлата, но Кличко му отвърна, че вече е получил своя шанс и такъв трябва да бъде предоставен и на други боксьори.

За Кличко боят с Чар в Москва стана девевата защита на шампионската му титла след завръщането му на ринга преди четири години. Общо за професионалната си боксова кариера украинецът има 47 битки, от които е загубил само две.

Очакваше се снощната среща на ринга да стане последната в кариерата на Виталий Кличко, но той не обяви нито оттеглянето си, нито оставането си.

Боксьорът е лидер на опозиционната политическа партия "Удар" и е сред кандидатите за предстоящите парламентарни избори в Украйна през октомври.

"Предстоят ми важни задачи не само в спорта. Ще летя за Киев на сутринта и изцяло ще бъда ангажиран с подготовката на партията за изборите. На 41 години съм и все още се боксирам, но никой не може да надхитри природата. Скоро ще трябва да окача ръкавиците на пирона", коментира Кличко.

Споделяне

Още от Спорт