Витоша остава без лифт и писти в натиск за застрояването й

Няма пречки за работата, отвръщат от парка на мотивите на инвеститора за спиране на съоръженията

Витоша остава без лифт и писти в натиск за застрояването й

Пистите и лифтовете на Витоша няма да работят този зимен сезон, съобщиха в петък от “Витоша ски”, собственик на съоръженията. Заради промени в Закона за горите от пролетта на тази година и отказа на МОСВ да одобри плана на “Витоша ски” за разширяване на ски зона “Алеко”, компанията нямала възможност да прочисти просеките на съоръженията, което ги прави опасни.

 

Новият Закон за горите предвижда за обслужването на съществуващите лифтове и влекове да се учреди сервитут. Това става с влязъл в сила Подробен устройствен план (ПУП) на обекта. Предложеният от “Витоша ски” ПУП за нова ски зона над Витоша обаче така и не получи одобрение от Министерство на околна среда и водите. Причината е, че проектът засяга защитени зони, а екооценката е изготвена в нарушение на изискванията.

 

Компанията така и не пожела да промени проекта, за да отговаря на законите и на Плана за управление на Парк “Витоша”, вместо това оспори в съда отказа на МОСВ да одобри плана.

 

От Дирекция "Природен парк Витоша" поясниха в последствие, че почистването на храсти и клони може да се извършва и без учреден сервитут по реда на наемните взаимоотношения.

 

Законът за туризма забранява да се предоставят туристически услуги на некатегоризирани обекти, а само “Витошко лале” отговаря на условията за ски писта, пише още в съобщението на “Витоша ски”. Без одобрение на плана за застрояване на ски зона “Алеко” не може да се категоризира нито една друга писта освен "Витошко лале", въпреки че до момента на тях повече от 50 години се карат ски, поясняват от компанията.

 

“Категоризирането на ски пистите се извършва по реда на Наредбата за категоризиране на ски писти от 2005 г. и зависи изцяло от волята на собственика на прилежащите лифтове и влекове”, се посочва в съобщение на Дирекция "Парк Витоша". Според ведомството безлесните територии над хижа "Алеко" се използват вече повече от 80 години за каране на ски и могат да продължат да се ползват като такива и през настоящия период след заплащане на дължимия наем за ползване на държавна собственост.

 

За сключване на договор за наем не се налага търг, ако срокът за ползване е под 1 година. През изминалите сезони пистите са ползвани по този начин и от “Витоша ски” и други ски училища и ползватели, уточняват от дирекцията.

 

Със ситуацията са запознати премиерът Бойко Борисов, министри от кабинета и столичният кмет, съобщава още собственикът на ски съоръженията над София.

 

Поради невъзможността на “Витоша ски” да работят тази зима, те искат позволение да съкратят персонал – каквото е изискването на приватизационния договор за ски съоръженията от 2008 г.

 

От агенцията по горите съобщиха, че ведомството по никакъв начин не възпрепятства ползването на пистите и лифответе, както и изграждането на нови такива. Това обаче може да стане само при спазване на законите, наличие на Общ устройствен план на София и влязъл в сила Подробен устройствен план, който да не противоречи на плана за управление на Природен парк "Витоша", се казва в съобщението на ИАГ.

Необходимо е също да се изясни собствеността на съоръженията в ски-зона Алеко към днешна дата, пише още агенцията. От там уточняват, че следващата седмица ще се проведе среща с представители на “Витоша ски”, “за да потърси решение в най-кратък срок на проблема със спирането на туристическа и ски-зона "Алеко".

 

Фирмата “Витоша ски” е изцяло собственост на офшорната компания, регистрирана на Вирджинските острови “Елора мениджмънт лимитид”. Офшорката е поставила като управляващ на “Витоша ски” Костадин Костадинов (шеф във фалиралия “София ленд”) и като членове на управляващото тяло Георги Бобев и Петър Георгиев Петров.

 

Петров е и в управата на “Юлен” АД, концесионер на ски зоната в Банско, която също е собственост на офшорна компания, но този път регистрирана в Кипър – ООД “Мренго трейдинг”.   

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?