"Витоша ски" готви подмяната на Княжевския лифт

"Витоша ски" готви подмяната на Княжевския лифт

"Витоша ски" показва намерение за реконструкция на лифта от кв. Княжево до Копитото. Концесионерът на ски съоръженията на Витоша обяви, че в общината е внесено предложение за изработването на подоробен устройствен план за подмяна на съоръженията по въжената линия.

Компанията напомня, че преди няколко седмици е заявила намерение да извърши реконструкция на всички съществуващи лифтове и влекове на територията на Витоша.

"Нашият анализ показва, че Законът за горите и действащият план за управление на Природен парк "Витоша" правят невъзможно това да се случи законно. Въпреки това обаче, определени специалисти твърдят, че това е възможно и дават примери за подменено съоръжение в зона, която обаче не е природен парк. Преди 3 седмици ние официално поканихме тези специалисти да ни консултират как според тях това може да се реализира, но до този момент никой не откликна", обяви концесионерът в съобщение до медиите.

"Витоша ски" декларира желание да направи планината достъпна отново и обещава да държи в течение гражданите относно развитието на проектите.

Княжевскитя лифт е открит през 1962 година и е първият кабинков лифт в България. Пътуването от началната до крайната точка е продължавало 11 минути. За това време лифтът е преодолявал 604 метра денивелация.

През 1991 година внезапно излязъл силен вятър къса едно от въжетата на лифта, а пътниците остават блокирани в кабинките в продължение на едно денонощие, колкото трае спасителната акция.

Експертизата показва, че редица мерки за безопасност са били неглижирани в продължение на години. Лифтът е работел в критичен режим доста преди повредата. Опитът за ремонт се оказва неуспешен и лифтът окончателно спира работа. След това съоръженията са разграбени.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?