На поредния дебат по спорните промени в Закона за горите

“Витоша ски” иска картбланш за строежи, не да подменя старите лифтове

“Витоша ски” иска картбланш за строежи, не да подменя старите лифтове

Против отпадането на поправката “гора на хартия, сеч на практика”  се е обявила само “Витоша ски”, собственик на лифтовете над София и инициатор на оспорваните законови промени, улесняващи ски строежи в планините, срещу които протестираха хиляди млади хора в столицата. Това разказаха участници в поредната среща между представители на властта и природозащитници, натоварени от премиера Бойко Борисов да постигнат консенсус по върнатия от президента закон преди да се пристъпи към новото му разглеждане.

На обсъжданията във вторник не бяха допуснати журналисти с обяснението, че срещата е работна и те ще пречат. Стенограма от заседанието, което започна в 9.30, трябваше да се публикува до няколко часа, но до 18 ч. това не се случи. Шефката на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева пък спря да отговаря на обажданията на Mediapool. Единственият текст, качен във вторник на страницата за обществено обсъждане на закона, бе становище на сдружение на собственици на частни гори “Горовладелец”, гр. Чепеларе, което подкрепя напълно оспорваните от природозащитниците текстове.

 

След няколкодневни блокади на Орлов мост президентът Росен Плевнелиев наложи вето върху Закона за горите по настояване на премиера Бойко Борисов, който заяви, че няма да допусне да го изкарват лобист и поправките няма да минат, докато не се постигне консенсус по текстовете. Също така Борисов обвини депутатите, че променили внесените от кабинета текстове и така създали общественото недоволство. Народните представители пък се съгласиха да преразгледат промените, приемайки в земеделската парламентарна комисия ветото с гласуване "въздържал се".

 

Екоорганизациите са предложили във вторник законова поправка, която да реши проблема на “Витоша ски” с липсващото право на строеж върху съоръженията на Витоша. Тя би позволила подмяна на сегашните лифтове и междинните станции като земята под лифтовете ще остане публична собственост, част от горския фонд, а правото на строеж няма да се учредява на частник.

 

Адвокатът на “Витоша ски” Петър Петров се е противопоставил с мотивите, че ако се подменят сегашните лифтове с по-модерни, можело да се окаже, че площта им е по-голяма и те пак ще са в нарушение. Той е настоял в закона да остане възможността на инвеститорите в ски комплекси да се учредява право на строеж върху публична собственост без да ѝ се сменя предназначението – т.е. да се води гора на хартия. Така се заобикаля и Законът за защитените територии.

 

Според становище на коалиция “За да остане природа в България”, разпространено след срещата, “очевидно инвеститорът търси обслужване на други свои планове за преместване на ски зоната на ново място, което включва изсичане на огромни площи вековни иглолистни гори на Витоша”. От организацията заявяват, че няма да отстъпят от позицията си, че строителството в планините трябва да става само след промяна на предназначението на терена.

 

Природозащитниците са предложили смяната на предназначението да е временно – за 30 години примерно, и след рекултивация теренът да се връща в горския фонд, но и това предложение не е срещнало подкрепа.

 

“По останалите неприемливи поправки в Закона за горите се постигна успех, а исканията на природозащитниците бяха приети от парламента в лицето на депутати от комисията по земеделие и гори, както и от експертите на парламента, Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите”, се казва в съобщение на “За да остане природа”.

 

В пленарна зала ветото на президента върху поправките ще се гласува от депутатите в сряда, след което текстовете ще се върнат за първо четене в комисия, когато ще започнат същинските дебати по нови регламенти за ски строежи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?