"Витоша Ски" пак обяви, че законът им пречи да оправят лифтовете

"Витоша Ски" пак обяви, че законът им пречи да оправят лифтовете

Собственикът на ски съоръженията на Витоша отново обяви позицията си, че единствената пречка през оправянето им е изискването в Закона за горите стъпките на лифтовете и влековете да бъдат изключвани от горския фонд, което обаче е забранено от действащия план за управление на природен парк "Витоша".

Реакцията на "Витоша Ски" в четвъртък е по повод изявлението на кмета на София Йорданка Фандъкова от предишния ден, че съоръженията ще бъдат проверени и на собственика ще бъдат дадени предписания кои лифтове да възстанови и кои да събори, ако не е възможно оправянето им. Ако това не се случи, Столична община ще отнеме лифтовете, за да ги ремонтира, закани се Фандъкова, но не даде обяснения как ще стане това. Само преди месеци – в началото на 2018 г., тя твърдеше, че общината е с вързани ръце по казуса.

В отговор от компанията собственик обявиха ,че "единствената цел да придобием лифтовете и влековете в Природен парк "Витоша“ е тяхната подмяна и модернизация. "Считаме, че това е и желанието на хората - да ползват модерни и удобни съоръжения на световно ниво", посочва се в изявлението до медиите на представителя на дружеството Радослав Пеев.

"Тезата, че следва и можем да поддържаме безкрайно дълго морално и физически остарели съоръжения за нас е несъстоятелна. Както вече е публично известно, някои от производителите на старите (но притежаващи технически експертизи за безопасност) 40-60 годишни съоръжения вече не съществуват, фабрично-произведени резервни части не се предлагат, някои съоръжения не са свързани в общата транспортна мрежа и де факто водят към нищото", посочва той.

Пеев коментира, че самите институции са се убедили в посочената от тях нормативна невъзможност за подмяна на старите съоръжения с нови при опита на самата държава да подмени собствения си влек "Заека“. Това съоръжение е на спортното министерство, но от думите на Фандъкова преди ден стана ясно, че то ще бъде прехвърлена но общината и тя ще го оправи, за да заработи при възможност още тази зима.

Дружеството отново напомня за нормативните проблеми със земята под стъпките на лифтове и влекове. Вицепремиерът Валери Симеонов се опита да уреди с внесени през февруари 2018 г. поправки в Закона за горите, но те отваряха много широка врата  и за други ски строежи в защитени територии и предложенията бяха оттеглени.

От "Витоша Ски" отново посочват, че колизията между закона за горите и прана за управление на парка може да бъде отстранена или с приемането на нов план за управление, защото действието на стария изтече през 2014 год., или с приемане на промени в стария и все още действащ план.

Проектът на нов план за управление на парк "Витоша", както и тоза за "Пирин" обаче са на трупчета от 2015 г., а са изтекли в края на 2014 г., но все още действат, макар и неактуални. 

Пеев припомня, че е била създадена работна група, която е обсъдила и създала през тази година промени в действащия план за управление, като към днешна дата остава единствено те да бъдат внесени в МОСВ. Това може да бъде извършено от всяка институция, включително и от Столична община като най-заинтересованата публична страна по казуса, посочва се в изявлението.
 
В него се призовават отговорните институции час по-скоро да внесат за одобрение в Министерския съвет на сегашния план за управление на парка и на свой ред обещават като стане това, че "ще пристъпим незабавно към подмяната на съоръженията в същите им трасета след като отпадне забраната".

"Готовността ни се доказва и от скорошната ни мащабна инвестиция в цялостната реновация на паркинга на начална станция на Симеоновски лифт. Имаме проектната готовност за модернизация и на цялата ски зона. Загрижеността за състоянието на Витоша трябва да се проявява чрез реални действия, защото след 8 години безизходица на приказки вече никой не вярва.", завършва изявлението. 

Споделяне

Още по темата

Още от България