“Витоша ски” плаши с провал и на новия сезон

Иска нови законови поправки за улесняване на работата си

“Витоша ски” плаши с провал и на новия сезон

Собственикът на лифтовете на Витоша съобщи в понеделник, че ски сезон 2012/2013 може и да няма, този път заради неуредения статут на ски пистите, който на всичкото отгоре е техен ангажимент.

 

Адвокатът на дружеството "Витоша ски" Петър Петров каза пред журналисти в понеделник, че в най-добрия случай през зимата ще работят Драгалевският и Симеоновският лифтове – до хижа “Алеко”. Компанията обаче няма да обработва и обезопасява пистите, следователно останалите 7 лифта на Витоша няма да се пускат.

 

Обяснението за това решение отново са пречки в Закона за горите, стана ясно от думите на Петров. Пистите на Витоша не са обособени като такива и досега дружеството ги е наемало като ливади, площи за странични дейности и т.н. В новите разпоредби обаче пише, че горски площи могат да се наемат само по предназначение.

 

С недостатъци в Закона за горите “Витоша ски” оправда спирането на лифтовете през декември 2011 г., а пускането на Симеоновския и Драгалевския се очаква в събота – 4 август. Заради проваления ски сезон над София и по настояване на “Витоша ски” парламентът инициира промени в Закона за горите. Текстовете предвиждаха облекчено застрояване на ски зони в планините и заобикаляха Плана за управление на природен парк “Витоша”. Отменените поправки освен това спестяваха на инвеститорите такса за изваждане от горския фонд на терена, предвиден за застрояване.

 

След масови протести в София обаче президентът Росен Плевнелиев наложи вето на закона по настояване на премиера Бойко Борисов, който не искал да го изкарват лобист. Текстовете бяха преработени, така че да удовлетворяват исканията на природозащитниците и минаха на второ четене в парламента миналата седмица.

 

Оказва се, че “Витоша ски” отново недоволства от разпоредбите и отказва да работи, докато не се махнат и последните пречки пред реализацията на проекта ѝ за разширение на ски зона “Алеко”.

 

При спирането на лифтовете миналата зима от агенцията по горите обясниха многократно, че дружеството може да наема трасетата за срок от една година без търг и конкурс като територия за зимни спортове. Дружеството, чиито планове за нови писти и лифтове предвиждат инвестиции от 70 млн. лева, обаче не е доволно от краткия едногодишен срок за наем на трасетата. Според адвокат Любомир Константинов от организацията WWF това пречи на “Витоша ски” да прави по-сериозни промени по трасетата и да изоре планината.

 

Петър Петров заяви, че държавата трябва да отчужди терените за ски пистите на Витоша и да ги обособи като такива, след което да обяви конкурс за дългосрочно наемане. На въпрос какво ще правят от “Витоша ски” ако на търга се явят и други кандидати и предложат по-добри условия, Петров отговори: “Нямаме нищо против, нека има и други”.

 

Най-любопитното в случая е, че такова нещо като “обособяване на ски писта” не съществува, нито се налага вадене на трасетата от горския фонд. От 2005 г. действа Наредба за категоризиране на ски пистите, в която е записано, че “лицето, което ще предоставя туристически услуги на територията на ски писта и което е собственик на прилежащото към туристическия обект съоръжение или са му предоставени права за ползване върху прилежащото съоръжение, или упълномощено от него лице подава заявление до председателя на Държавната агенция по туризъм за категоризиране или за промяна на категорията на ски писта”. Това означава, че от 2008 г. досега единствените, които имат отношение към категоризацията на ски пистите на Витоша са “Витоша ски”. На всичкото отгоре в новия Закон за туризма, който ще бъде гласуван от парламента след лятната ваканция, категоризацията въобще отпада, тъй като на практика не се прилага.

 

От пресконференцията на “Витоша ски” стана ясно още, че компанията отказва да се ангажира с подмяна на старите лифтове над София. В преработеният закон за горите залегна текст, според който ски съоръжения, строени преди 1897 г. (търпими по Закона за устройство на територията), могат да получат право на строеж за срок от 20 години и да бъдат подменени с нови. Текстът дойде като предложение от природозащитници и беше единственият компромис, до който се стигна след гражданските протести.

 

Въпреки че поправката бе вкарана именно заради лифтовете над София, “Витоша ски” първоначално твърдяха, че не ги касае. В понеделник адв. Петров отново обясни, че дружеството е собственик на лифтовете, притежава акт за държавна собственост и това, че в приватизационния договор със Столична община не е описано правото на строеж, нищо не означава. Според адв. Константинов от WWF обаче именно заради прехвърлянето на лифтовете на “Витоша ски” без правото на строеж продажбата е станала на толкова ниска цена – 8.5 млн. лева.

 

Петров каза още, че ако все пак “Витоша ски” реши да подмени лифтовете по реда на новия член от Закона за горите, срокът от 20 години не е е задоволителен. Първо – след 20 години ние ще загубим нещо, което сме купили и сме законни собственици, второ срокът не е достатъчен за изплащане на инвестицията, каза Петров. Един седалков лифт например струва около 10 млн. евро, уточни той. Ако законодателят не промени срока, ние трябва да направим много сериозен анализ дали си струва да подменяме лифтовете, каза в заключение адвокатът на “Витоша ски”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес