"Витоша Ски" покани министри и кмета на София да проверят лифтовете на Витоша

"Витоша Ски" покани министри и кмета на София да проверят лифтовете на Витоша

Собственикът на ски съоръженията в планината край София – "Витоша Ски", съобщи, че е поканил представители на кабинета и на Столичната община да проверят на 29 септември  състоянието на лифтовете в природния парк и да се запознаят с трудностите, които среща дружеството за подмяната и реконструкцията им. Срещата с вицепремиера Валери Симеонов, министрите на туризма Николина Ангелкова, на околната среда Нено Димов и на спорта Красимир Кралев, както и с кмета на София Йорданка Фандъкова и председателя на общинския съвет Елен Герджиков е насрочена за 10 часа на начална станция на Драгалевски лифт.

В съобщението не се посочва дали те са приели поканата, която включва и шефа на Агенцията по горите Григор Гогов, която преди дни  подаде оставка заради това, че свързана с него фирма е доставяла на завишени цени колове за строежа на оградата срещу чумата по свинете

От "Витоша Ски" отново посочват, че през  последните години работата им по поддръжката на ски съоръженията става все по-трудна, тъй като вече не се произвеждат резервните части за техниката, която е от 50-те и 60-те години на миналия век и е остаряла физически и морално.

Дружеството дава и пример как изграденият през 1968 г. Романски лифт не работи, защото  след силна буля част от стълбовете са изместени и деформирани, но съоръжението не може да се ремонтира, тъй като производителят му - френската фирма FIVES LILLE-CAIL,още преди 40 години е преобразувала предмета си на дейност и се занимава с пътна и жп инфраструктура, а лифтът в България е единственият, който някога е произвела.

Фирмата допълва, че въпреки тези трудности не е оставила софиянци без екологичен достъп до планината чрез Симеоновския и Драгалевския лифт.  Тя за пореден път заявява, че в момента няма законово право да подмена и модернизира съоръженията с нови, последно поколение лифтове, отговарящи на най-високите технически и екологични стандарти. "Това е така, тъй като новите съоръжения може да се изградят по съществуващите трасета, но не по сега съществуващите стъпки и стълбове. Тоест, при подмяната ще трябва да се обновят всички фундаменти и стълбове към тях, а това е забранено от действащият план за управление на парк "Витоша“, тъй като съгласно ЗУТ се тълкува като ново строителство", отново заявяват от "Витоша Ски" и обещават веднага като бъдат приети промените да модернизира лифтовете си.

Преди месеци Валери Симеонов внесе исканите от дружеството поправки, но с още текстове, които улесняваха значително ски строежите в планините. Това предизвика недоволство и предложенията бяха оттеглени.

Споделяне

Още по темата

Още от България