“Витоша ски” пуска лифтовете до три седмици

“Витоша ски” пуска лифтовете до три седмици

След като насъбра огромно обществено недоволство срещу себе, “Витоша ски” обяви в понеделник, че до “две-три седмици” ще пусне Драгалевския и Симеоновския лифт. Ден по-рано пък столичният кмет Йорданка Фандъкова заплаши собственика на съоръженията със съд. Според запознати, обаче причината за “компромиса” от страна на “Витоша ски” е именно желанието да си пооправят негативния имидж.

 

Решението за пускането на двата лифта бе съобщено от Йорданка Фандъкова след срещата ѝ на “Московска 33” с ръководството на “Витоша ски” и представители на Агенцията по горите. Лифтовете ще се пуснат, след като горската агенция почисти за сметка на инвеститора храсталаците под съоръженията, а Държавният технически надзор увери, че са безопасни, уточниха участниците в срещата. Петър Петров от “Витоша ски” каза, че промяна в цените на билетите за лифтовете не се планира.

 

През декември 2011 г. “Витоша ски” спря лифтовете над София като форма за натиск върху правителството да приеме по-облекчени правила за строителство в планините. Поправката "Витоша ски" бе гласувана миналия месец с другите промени в Закона за горите. След масови протести на млади хора на "Орлов мост" обаче президентът Росен Плевнелиев наложи вето на закона по заръка на премиера Борисов и спорните текстове отпаднаха.

 

Президентът на българската ски федерация Цеко Минев се закани, че при това положение лифтовете ще останат спрени и следващия зимен сезон, тъй като фирмата нямала законово основание да осъществи планирани дейности. Не само природозащитни организации, но и от Агенцията по горите заявиха, че такива пречки няма.

 

От миналата година “Витоша ски” твърди, че не може да почисти просеките под лифтовете, както им е предписано от техническия надзор, защото според Закона за горите от 2011 г. за целта инвеститорът трябва да има учредено право на ползване. Процедурата била дълга и сложна, а “Витоша ски” не виждала смисъл от нея при положение, че е собственик на лифтовете от 2007 г. Петър Петров дори показа в понеделник пред журналисти писмо от бившия директор на парк “Витоша” - Тома Белев, с което им се забранява да почистят просеките.

 

Многократно от агенцията по горите обясниха, че няма никакъв проблем те да почистят просеките, но това предложение остана пренебрегнато до днес, когато Петров от “Витоша ски” заяви, че е намерено решение, държавата им помага, а те не правят компромис.

 

Петров каза, че е рано да се коментира работата на лифтовете през зимата, защото още е лято. Той не се ангажира и с отговор на въпроса ще подменят ли старите лифтове на Витоша, някои от които са на 60 години.

 

Природозащитници предложиха нови текстове в Закона за горите, които да улеснят подмяната на съществуващите лифтове на Витоша, без да се насърчава изграждането на нови. За пореден път предложението бе определено като “абсурдно” от представителите на “Витоша ски”. Според нас те целят незаконна приватизация на три незаконни влека (на “Ветровала” и “Офелиите”), строени през последните години на Витоша, каза Петров. На коментар от журналисти, че право на строеж ще се учредява за лифтове, строени преди 1987 г., Петров каза, че щели да ги изкарат по-стари.

“Витоша ски” разпространи впоследствие съобщение за пускането на лифтовете, в което твърди, че “през изминалата седмица станахме свидетели на уникален екологичен рекет, който блокира промените в Закона за горите и лиши България от поредната сериозна инвестиция в туризма и спорта”. “Въпреки тази безпрецедентна намеса в делата на държавата и частния сектор, водено от загрижеността си за столичани, “Витоша ски”АД съвместно със Столична община и Изпълнителната агенция по горите днес намери решение за пускане на съоръженията”, се казва в съобщението.

 

Изявление в същия дух направи пред БНР Цеко Минев, шеф на ски федерацията и съсобственик на "Първа инвестиционна банка". Името му се свързва с “Витоша ски” и с концесионера на ски зона Банско - “Юлен” АД.

 

Дали т.нар. еколози не работят за чужди интереси, запита Минев. Той се поинтересува защо журналистите не го питат колко струва на федерацията да изпраща скиорите ни в чужбина, защото у нас лифтовете не работят и няма условия. Хиляди български непрофесионални скиори ходят в чужбина по същата причина, каза той и обясни, че изнасяме национален продукт. Минев обаче отрече да има личен интерес от прокарването на облекченото ски строителство.

Споделяне

Още по темата

Още от България