"Витоша ски" се заинати да строи ски зона по отхвърлен проект

"Витоша ски" се заинати да строи ски зона по отхвърлен проект
Собственикът на ски съоръженията на Витоша – "Витоша ски" е решен да модернизира ски зоната в планината по проект, който бе отхвърлен от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) като незаконосъобраен. Това стана ясно на пресконференция във вторник, на която в ролята на адвокати на единствения представител на "Витоша ски" – Радослав Пеев, се изявиха икономистът и общински съветник Владимир Каролев (НДСВ), социологът Димо Гецов от "Сова Харис" и Филип Цанов от неправителствената организация "Природата за хората".

"Витоша ски" стартира във вторник кампания за популяризирането на идейния си проект, който предвижда увеличаване на дължината на съществуващите съоръжения с 2.6 км. от настоящите 18.5 км. Ще обособят и шест основни ски писти, като общата им дължина ще е 19.6 км. "Витоша ски" ще инвестира 50 млн. евро в спортна и туристическа инфраструктура и още 20 млн. евро в лифтове. Съществуващите амортизирани съоръжения ще се подменят с нови.

Проблемът с проекта на "Витоша ски" е, че се разминава с Плана за управление на Природен парк Витоша, одобрен през 2005 г. Според документа прокарването на нови писти и монтирането на нови съоръжения е недопустимо. Планът обаче позволява доразвиване на сега съществуващите зони и подмяна на старите съоръжения, дори насърчава подобна инициатива.

Никой не се заблуждава, че ски зоната на Витоша в момента е атрактивна за почитателите на зимни спортове, но намеренията на компанията не могат да се осъществят по предлагания начин. Ако тя иска да реализира проекта си, трябва да го съобрази със защитените зони и видове, заявиха от МОСВ през октомври м.г. и така блокираха реализацията на проекта, който трябваше да започне през лятото на тази година.

"Витоша ски" в момента обжалва решението на МОСВ пред Върховния административен съд и твърди, че всички дейности, които планира да извърши в планината, са съобразени с най-високите екологични стандарти. Инвеститорите се оплакаха от бавния ход на делото, който отлага за неизвестен период наложителните според тях инвестиции в инфраструктурата в планината.

"Витоша ски" заяви, че ще се подложи на доброволен одит от европейски независими проверяващи по схемата ЕМАS. Тя е разработена от Европейската комисия, за да се разпознават активните организации, които поемат сериозна обществена отговорност за управление на въздействието върху околната среда в процеса на тяхната икономическа дейност.

Ако ВАС се произнесе против проекта на "Витоша ски" в сегашния му вид, ще се наложи да го променим, казаха инвеститорите и добавиха, че са готови да го направят.

Фирмата “Витоша ски” е изцяло собственост на офшорната компания, регистрирана на Вирджинските острови “Елора мениджмънт лимитид”. Офшорката е поставила като управляващ на “Витоша ски” Костадин Костадинов (шеф във фалиралия “София ленд”) и като членове на управляващото тяло Георги Бобев и Петър Георгиев Петров.

“Юлен” АД, концесионер на ски зоната в Банско, също е собственост на офшорна компания, но този път регистрирана в Кипър – ООД “Мренго трейдинг”. В управителното тяло на фирмата се среща името на същия Петър Георгиев Петров.

Споделяне

Още по темата

Още от Greenpool