“Витоша ски” “склони” отново да наеме без търг пистите на Витоша

“Витоша ски” “склони” отново да наеме без търг пистите на Витоша

“Витоша ски” отново ще наеме без търг за една година ски пистите на Витоша и няма да се стига до ситуацията държавата да купува ратраци, за да се избегне пореден провал на ски сезона. Това стана ясно в сряда след среща между Радослав Пеев от “Витоша ски”, екоминистъра Нона Караджова, земеделския министър Мирослав Найденов и Красимир Каменов от Агенцията по горите, състояла се в кабинета на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Договорът между стопанина на лифтовете на Витоша и горската агенция ще се изготви и подпише до края на октомври, а през ноември ще започне разчистване и подготовка на пистите за новия ски сезон.

Витоша ски” заплаши през юли, че няма да обработва пистите в планината, защото не може да сключи дългосрочен договор за стопанисването им. За целта е необходим подробен устройствен план на ски зоната, а предложеният от “Витоша ски” беше отхвърлен от екоминистерството след жалби на неправителствени организации. Той предвиждаше нови писти и лифтове. След като плановете за разширение на ски зона “Алеко” не успяха, “Витоша ски” спря влековете миналата зима и настоя за законови поправки, които облекчават строителството в планините. Те бяха приети от парламента през юни и предизвикаха масови няколкодневни протести на Орлов мост. В крайна сметка поправките отпаднаха от Закона за горите, като единствената преференция за “Витоша ски”, която залегна в текстовете, е за подмяна на старите лифтове в планината над София.

Дружеството вече пусна в експлоатация Симеоновския и Драгалевския лифт, въпреки че преди това твърдеше, че има нормативни пречки да го направи. Решението дойде след аналогична среща при кмета през юли и след като Фандъкова заплаши фирмата със съд заради спрените лифтове.

Сега “Витоша ски” се е съгласила да наеме пистите за една година като горска територия, както е правила от 2008 г. насам. Министър Найденов не можа да посочи наемната цена, но увери, че ще се спазят закона и наредбата, а сумата ще се определи от независим оценител.

“Търсим вариант за дългосрочно решение на проблема, а не да се подписва всяка година договор без търг”, каза Красимир Каменов от Агенцията по горите. Той обясни, че е необходимо изготвянето на подробен устройствен план на Витоша, тъй като се оказва, че 2 от 4-те ски писти в планината, които се обработват от собственика на лифтовете, не съществуват на хартия.

Министър Найденов увери, че “няма да се секат дървета, няма да се правят нови писти, за да са спокойни зелените”. “Срещата премина в тон намиране на решение на проблемите, а не търсене на такива”, каза от своя страна кметът Йорданка Фандъкова. Всички участници в срещата увериха любителите на зимните спортове, че ски сезон на Витоша ще има. Радослав Пеев от “Витоша ски” не пропусна да отбележи, че договрката важи само за тази зима.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?