Вицепремиерът Дончев: НС няма моралното право да излъчи правителство

Вицепремиерът Дончев: НС няма моралното право да излъчи правителство

43-ото Народно събрание (НС) няма „моралното право“ да излъчи ново правителство, смята вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

"След като ние сме казали, че не виждаме вариант за каквото и да е било правителство в този парламент, след като представителите на левицата са казали същото, а не виждам вариант да се сглоби правителство. Резултатите от президентските избори сочат, че това Народно събрание е лишено от моралното право да излъчва правителство", каза той пред БНТ.

В отговор на въпрос дали има политическа криза след оставката на кабинета, Дончев коментира, че е естествено да има известно напрежение, когато едно правителство подава оставка, следват парламентарни избори и процедура по избор на нов кабинет.

"Без да искам да го натоварвам с излишен драматизъм самият факт, че две седмици след подаването на оставка няма яснота кога ще има следващо правителство, пък било то и служебно, е индикатор, че криза има", коментира Дончев.

Според него, преди да се разпусне, този парламент трябва да реализира изказаното от избирателя желание да промяна на избирателната система и въвеждането на мажоритарен вот в два тура: "Всеки опит това да се бави, да се мота или да се шикалкави ще бъде приет, с основание или без, като опит да не се съобразим с волята на суверена."

Споделяне

Още от България