Вицепремиерът Марияна Николова: Как да не разбирам от компютри?

Шефката на Съвета по киберсигурност се хвали със сертификат за базова компютърна грамотност

Марияна Николова, снимка БГНЕС

"Как да не разбирам от компютри? Най-малкото, което е, всеки държавен служител трябва да има минималните нива на техническа и информационна грамотност разбира. Аз в рамките на администрацията, в която съм работила, съм преминавала през различни обучения, включително притежавам и квалификацията ITcard". Това обясни в сряда вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова пред Нова тв. Преди ден тя бе назначена за шеф на Съвета за киберсигурност от премиера Бойко Борисов.

Универсалният сертификат за компютърни умения ITcard показва, че притежателят му има базова компютърна грамотност – т.е. може да работи с най-елементарните текстови програми и да търси на информация онлайн. Съветът, който тя оглави, ще има задача да изработи държавната Стратегия по киберсигурност.

Марияна Николова коментира, че не приема новата си позиция като капан, в който може да попадне при следваща голяма хакерската атака в държавата.

"След като съм приела този ресор, за мен е предизвикателство да работя в тази сфера. Не считам, че в държавата може да определи някакъв сектор като "горещ картоф". "Горещият картоф" може да се каже във всяка сфера. Тук специфичното е, че след атаката към НАП държаввата предприе редица мерки. Аз внесох спешна наредба в министерския съвет относно информационната сигурност", каза вицепремиерът.

Тя подчерта, че функциите на председателя на Съвета по киберсигурност са ръководни.

"Важно е да отбележим, че съветът се състои от 18 ръководителя на важни ведомства в държавата, като тук влизат силовите ведомства - МВР, МО, ДАНС, МВнР, МТИТС, както и ключови ръководители на разузнавателните служби. В представителството ще влезе и представител на президента, който ще бъде определен с указ", обясни вицепремиерът.

Марияна Николова съобщи, че ще предложи промяна на Наказателния кодекс, с която да бъдат увеличени наказанията за компютърни престъпления. В момента наказанията за компютърни престъпления са от 2 до 8 години затвор.

"Ще предложа от 5 до 15 години затвор за подобни престъпления, в които попадат проникването и хакването на пароли. В закона ще се уточнят какви са точно видовите компютърни престъпленията. На европейско ниво санкциите са значителни. Една от тях е хакерът да не може да влиза в нито една държава в ЕС. Освен това ще му бъдат блокирани банковите сметки и имуществото. Всеки хакер трябва да знае, че ще го грозят най-тежки санкции. Това Съвета на Европа наскоро го прие", каза Николова.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?