Вицепремиерска подкрепа за капитализацията на НОИ

Вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева в понеделник подкрепи идеята за частичната капитализация на пенсионната система с постъпления от приватизацията.

Шулева посочи, че още като министър на труда и социалната политика е направила предложение част от средствата от приватизация да бъдат използвани за пенсионната система. Тя наблегна върху възможностите по този начин да се облекчат осигурителните вноски, които остават сериозна тежест за бизнеса.

Идеята бе лансирана миналата седмица от новоизбрания председател на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт Иво Прокопиев. Предлаганата от него схема е държавата да трансферира в НОИ част от средствата във фискалния резерв, които са натрупани или се очакват скоро от приватизацията. Тези пари няма да се харчат, а ще се инвестират от НОИ и с лихвите от инвестициите ще се увеличат средствата на осигурителния институт. Това ще позволи както намаляване на осигурителните вноски, така и увеличаване на размера на пенсиите.

Прокопиев предложи за тази цел да се отделят 3 млрд.евро - 500 млн. от сегашния фискален резерв и очакваните близо 2.5 млрд.евро от вече приключилата сделка за БТК и предстоящите за ЕРП-та, ТЕЦ-овете и още няколко.

В понеделник вицепремиерът Шулева потвърди, че за първи път от началото на прехода държавата разполага със сериозен финансов ресурс. Правителството последователно намалява данъчната тежест и в момента в България тя е една от най-ниските в Европа, заяви вицепремиерът и определи намаляването и на осигурителната тежест като следващ проблем, който трябва да се реши.

Бившият зам.финансов министър Пламен Орешарски обаче изрази съмнения в ефекта от предлаганата схема, макар да потвърди, че това е възможен вариант за покриване поне на част от дефицитите на НОИ.

"Не съм убеден, че дори да се реализира, тази мярка ще даде значим ефект, тъй като доходността на един портфейл в такъв размер няма да е чак толкова значима, че да покрие огромните дефицити на НОИ", заяви Орешарски пред радио "Нова Европа".

Той подчерта, че този резерв трябва да се управлява сравнително консервативно, защото при преобладаващи инвестиции във високодоходни активи се увеличават рисковете. Според Орешарски, максималната очаквана доходност при разумни инвестиции е 4 - 5 процента годишно при сегашните условия.

Като условие схемата да проработи Иво Прокопиев предварително постави и необходимостта от известна либерализация за инвестициите на пенсионните фондове. Според действащото законодателство те са задължени да влагат 90% от средствата си в държавни ценни книжа, чиято доходност не надвишава 4-5 процента.

Според Прокопиев, ако трансферираните от резерва в НОИ 3 млрд.евро се управляват на международните капиталови пазари дългосрочно, при нисък риск, те биха носили доход от 10-15% средногодишно, включвайки всички приходи от лихви, дивиденти и капиталови печалби. Част от парите могат да се инвестират в инфраструктурни проекти, а друга част да се насочат към банковия сектор, с което ще се реши сериозния проблем на финансовата система от липсата на дългосрочен ресурс.

Според изчисленията на новия шеф на надзора на НОИ, по този начин държавният пенсионен фонд ще си докарва допълнително 650 - 700 млн.лв. годишно, които ще позволят едновременното намаляване на осигурителните вноски с 10% и увеличаването на пенсиите също с 10%.

Бившият зам.финансов министър обаче се съмнява, че може да се постигне подобен финансов ефект. Според Орешарски трябва да се предприемат внимателни и последователни стъпки за ограничаване на разходите и повишаване на събираемостта на вноските на пенсионния фонд, за да се удържи в разумни граници неговия дефицит. Той напомни, че проблемът на пенсионната система ще се увеличава заради застаряващото население, което предопределя все по-малко работещи в бъдеще да издържат все повече пенсионери. Според него единственият вариант, към който не трябва да се пристъпва, е увеличаването на осигурителната вноска.

Бившият зам.финансов министър за момента не вижда резерви, които да се използват за намаляване на осигурителните вноски.

Пред БНР председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов обеща депутатите да се включат в обществения дебат, който породи предложението на Иво Прокопиев. Той определи идеята като похвална, но веднага я свърза със сегашната регулативна рамка за управлението на ресурсите на пенсионните фондове. Въпросът за капитализацията на НОИ е част от реформирането на българската пенсионна система, която вече следва определен модел, допълни Адемов.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?