Заради коментарите на премиера за пържоли и ордени

Вицепрезидентът Ангел Марин връща "Стара планина"

"Борисов е позор за България"

Снимка: БГНЕС

Вицепрезидентът Ангел Марин обяви, че връща на премиера ордена "Стара планина" и указа за награждаването му. Това стана, след като излезе стенограмата от заседанието на правителството (виж тук) от сряда, на което Бойко Борисов  се възмущава от награждаването на Марин и пита за какво е то, и след като в петък премиерът намеси награждаването му в оправданията си по повод на прословутия си коментар от вчера за "кучешките пържолки".

"Когато съм коментирал работата на следовото куче, съм го направил като кучкар. Всеки знае, че това е най-добрата награда за него, както за Марин - орден "Стара планина”...Хората се радват на това (на ордените – бел. ред.) и считам, че Марин не трябваше да получава орден "Стара планина" заради това, че помилва толкова престъпници. Не вярвам, че именно това е неговата заслуга да получи орден от президента Първанов", заяви Борисов в парламента.

От обясненията на премиера обаче не стана ясно защо тогава именно неговото правителство предложи Марин да бъде удостоен с орден "Стара планина".

Веднага след като Марин обяви, че връща ордена си, лидерът на РЗС Яне Янев, чиято партия застана плътно до ГЕРБ в последната година, след като преди това бе дълго време яростна негова опозиция, разпространи колко престъпници е помилвал Ангел Марин. Броят на помилваните могат да бъдат видени и на сайта на президентството. Самият Марин преди два дни коментира пред БНР, че наистина е помилвал хора, осъдени за извършени от тях престъпления и че няма как да помилва невинни хора.

"Борисов е позор за България"

"За мен Борисов е позор за България. Ето защо няма да присъствам в Народното събрание, където ще бъде и той - на церемонията за полагането на клетва на новоизбраните президент и вицепрезидент. Не мога да участвам и в ритуала пред паметника на Незнайния воин за встъпването им в длъжност, където ще бъде и той", заявява Марин.

"Това е, което мога да направя като генерал от Българската армия и вицепрезидент на България, за да запазя не само моята лична чест и достойнство, но и честта и достойнството на хиляди хора, на България", посочва Ангел Марин.

Той определя коментарите на Борисов като "словоблудство".

"С това си изявление Борисов показва, че не заслужава гнева ми. Поради това не мога да приема за достойно да съм носител на орден, за чието получаване ме е предложил сам той, и е преподписал указа за награждаването ми. Борисов два пъти се е подписал под мотивите за предложение: "За особени заслуги”.

Изпращам му ордена и указа, бих ги приел, когато друг министър-председател, достоен за това, направи предложение за награждаването ми", заявява още вицепрезидентът Ангел Марин. С това си решение Марин става вторият висш човек на властта след Ахмед Доган, който връща най-високото държавно отличие.

"Не знам Ангел Марин с какво е заслужил орден "Стара планина”

Пред министрите си Борисов надълго и нашироко разяснява позицията си за раздаването на ордени, става ясно от стенограмата.

"Не знам Ангел Марин с какво е заслужил орден "Стара планина”, не мога да си го обясня с какво. По тази логика всички бивши премиери, вицепремиери и т. н. да бъдат наградени да носят орден "Стара планина”. Какви са заслугите? Затова истински се надявам новият президент, а, разбира се, и всеки един от вас, който внася предложение, нека го прецизира. Едно е академик – международно признат, друго е – Ангел Марин, че бил вицепрезидент", коментира Борисов.

Първанов възмутен от Борисов, но набляга на ордените

Малко преди острата реакция на Марин, президентът Георги Първанов също излезе с позиция за изявлението на Борисов. На фона на скандалните коментари на премиера по повод разкритието за убийството на 18-годишната Мирослава, държавният глава посочва сдържано, че "намира за шокиращи изявленията на премиера през последните два дни".

В замяна на това президентът се хваща за темата за Марин и пита кога премиерът изразява своето мнение - когато на 7 декември м.г. води заседание на Министерския съвет и обявява за прието предложението на министъра на отбраната и редица неправителствени организации за награждаването на вицепрезидента г-н Ангел Марин и изпраща това предложение на държавния глава, или когато на 11 януари т.г. твърди, че това е неприемливо и не може да си го обясни.

"И ако искрено мисли второто, защо неговият подпис стои на указа за награждаването?!", посочва Първанов.

Той призовава премиера да прочете още веднъж мотивите на воденото от него правителство за награждаването на Марин, а именно – "за изключително големите му заслуги към изграждането на Българската армия и за приноса му като държавник през последните години".

Споделяне

Прикачени файлове

Още по темата

Още от България