Вицепрезидентът даде гражданство на двама младежи след ходатайство на Цветанов

Вицепрезидентът Маргарита Попова и вицепремиерът Цветан Цветанов с двамата "нови" български граждани. Сн. БГНЕС

Братята Алексей и Роман Пареви от смолянското село Люлка получиха документи за самоличност на официална церемония в президентството.

27-годишният Роман и 26-годишният Алексей са деца на рускиня и българин и поради бюрократични пречки нямаха нито българско, нито руско гражданство, нито документи за самоличност, което ги бе направило хора извън закона. След личната намеса на вътрешния министър Цветан Цветанов, който се запознал със случая от смолянски журналисти преди месец, с указ на вицепрезидента Маргарита Попова от 20 септември те станаха български граждани.

За първи път двамата братя подали документи за българско гражданство през лятото на 2007 г., но не успели да приложат необходимите документи и процедурата била спряна. През лятото на 2011 г. момчетата отново подали документи за българско гражданство и Съветът по българско гражданство излиза с решение през септември, че те могат да го получат.

На церемонията вицепрезидентът Маргарита Попова каза, че "не е добре, че толкова време хората са били без документи за самоличност".

"Сигурно е трябвало малко повече настойчивост, малко повече грижа за човека, малко повече отзивчивост и разбиране от институциите, но оттук нататък предполагам, че нещата ще тръгнат добре", посочи Попова.

Министър Цветанов каза от своя страна, че е важно, че приключва една мъка и неразбиране от институциите за съдействие по въпроси, които касаят български граждани.

Алексей Парев благодари на институциите за бързото действие за решаване на случая и на медиите, че са разказали проблема им. Той изрази желанието им да се реализират и очакването да започнат работа, след като вече имат документи за самоличност.

Споделяне

Още по темата

Още от България