Вицепрезидентът: Христо Иванов не познаваше властите и нямаше как да успее

Маргарита Попова

Вицепрезидентът Маргарита Попова коментира в сряда пред бТВ, че бившият правосъден министър Христо Иванов е бил обречена на неуспех в опитите си да проведе съдебна реформа, защото не е познавал как работят трите власти.

"Христо Иванов беше министър с много амбиция, искаше да постигне много за кратко време. Нямаше как да има покритие на тази амбиция, защото да си министър на правосъдието е много сложно - трябва да правиш една добра връзка между всички власти. Като не познаваш нито една от тях, нито съдебната, той не е работил в нея, нито в другите, за да подбере и екипа си, да има по-друга технология за предложение за правене на реформи, няма как да успееш", обясни Маргарита Попова, която беше правосъден министър в първия кабинет "Борисов", но реши да изостави работата срещу позицията в президентството.

Самата Маргарита Попова не успя да напредне особено много в съдебната реформа, докато беше на този пост. Сега тя пожела на новия правосъден министър Екатерина Захариева да се справи със задачите.

"Дано да има добър екип и не бива да бърза (двама души от екипа на Христо Иванов останаха в екипа на Екатерина Захариева – Вергиния Мичева-Русева и Андрей Янкулов - бел. ред.). Тя (Захариева) по същия начин не познава съдебната система и трябва да си вземе бележка от предишния министър", допълни още вицепрезидентът.

В коментар за това дали сме прокурорска република, Попова каза: "Прокурорска република не сме и не може да бъдем!"

Диагнозата, че България е прокурорска република бе произнесена от Христо Иванов в речта му, с която той обяви оставката си. Иванов напусна правосъдното министерството, след като Народното събрание с огромно мнозинство се отметна от първоначалния проект за конституционни промени – т.нар. "исторически компромис".

"Компромисът" предвиждаше засилен контрол на представителите на парламента в прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС) и независимост за представителите на съда в съдийската колегия. Парламентът обаче подпечата доминацията на главния прокурор в прокурорската колегия за сметка на независимостта на съда.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?