Вицепрезидентът Майк Пенс се ваксинира публично срещу коронавируса

Майк Пенс по време на ваксинацията

Американският вицепрезидент Майк Пенс се ваксинира днес срещу коронавирус и това бе предавано на живо по телевизията, за да бъдат убедени скептиците, които не вярват в безопасността на ваксината, предаде Асошиейтед прес.

Заедно с него се ваксинираха съпругата му Карен и главният здравен инспектор на САЩ Джероум Адамс. Администрацията на президента Доналд Тръмп форсира одобряването на първите създадени ваксини срещу коронавируса, за да може имунизациите да започнат по-рано, отколкото дори някои хора в администрацията смятаха за възможно. Самата кампания за бързо разработване на ваксината шумно стартира през пролетта с церемония в Розовата градина на Белия дом.

Но пет дни след началото на най-голямата в историята на САЩ ваксинационна кампания, Тръмп не е организирал никакви публични събития, за да приветства началото ѝ. Самият той не се е ваксинирал.

Наблюдатели отбелязват, че Тръмп се е затворил в себе си след загубата на президентските избори през ноември и се е впуснал в безсмислена и безрезултатна кампания за оспорване на резултата. Това поведение на президента е любопитно, противоречи на стила му, а и на интересите му в момента, отбеляза по този повод Лорънс Гостин - професор по право от университета "Джорджтаун", който се занимава с изследвания в сферата на общественото здраве. Според Гостин Тръмп има основание да се гордее, че е заложил на две ваксини, създадени по най-модерни технологии, въпреки като цяло противоречивото му отношение към пандемията в САЩ.

Пенс обаче зае централно място в кампанията от самото начало. Той първо посети фармацевтичен завод, където се произвежда ваксината, а днес се ваксинира по телевизията.

Днешното показно събитие се състоя в т.нар. стара сграда на изпълнителната власт, където е бил офисът ни президентите преди построяването на Белия дом. За поставянето на инжекциите бяха дошли трима медици от Националния военен медицински център "Уолтър Рийд" край Вашингтон, където неотдавна президентът Тръмп бе лекуван от Covid-19.

"Американският народ може да бъде уверен: ние вече имаме една, а може би до часове и две безопасни ваксини", каза Пенс, имайки предвид очакваното одобрение от Федералната агенция по лекарствата и на ваксината на фармацевтичната компания Moderna.

Лидерите на двете камари на Конгреса - демократката Нанси Пелоси и републиканецът Мич Макконъл, заявиха вчера, че ще се ваксинират в близките дни.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?