Вицепрезидентът на САЩ изненадващо посети Афганистан

Вицепрезидентът на САЩ изненадващо посети Афганистан

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс направи в четвъртък изненадващо посещение в Афганистан, за да приветства разположените там американски войници и да разговаря с афганистанския президент Ашраф Гани, съобщи ДПА.

Пенс изнесе реч пред войниците в летищен хангар във военновъздушната база "Баграм". Той каза, че е дошъл четири дни преди Коледа да ги поздрави от името на техния върховен главнокомандващ, президента на САЩ Доналд Тръмп.

"Благодарение на вас сме в безопасност. Благодарение на вас сме свободни. Благодарение на вас свободата има бъдеще в Афганистан, Америка и по целия свят", каза Пенс пред войниците, цитиран от Асошиейтед прес.

Съединените щати имат около 15 000 военни, разположени в южноазиатската държава - част от съюзническите сили, които се борят срещу талибаните и други терористични групировки. Пенс отбеляза, че над 3500 войници от тези сили – около две трети от които американци - са загинали в продължаващата вече 16 години война, започнала след терористичните нападения в САЩ на 11 септември 2001 г.

Посещението бе пазено в пълна тайна от съображения за сигурност, тъй като страната е честа мишена на атентати. Пенс се придвижи с хеликоптер от военната база до Кабул, където се срещна с президента Гани и с премиера Абдула Абдула. Там той обсъди с двамата афганистански лидери плановете за произвеждане на дълго отлаганите парламентарни избори и заяви, че САЩ очакват напредък в политическите реформи, необходими за това афганистанците да имат доверие в своята демокрация.

Споделяне

Още от Свят