Вицепрезидентът на "Уестингхаус" проучва новия кабинет за VІІ блок

Вицепрезидентът на "Уестингхаус" проучва новия кабинет за VІІ блок

Вицепрезидентът на "Уестигхаус" Майкъл Кърст, който отговаря за стратегията и външните работи на компанията за Европа, Близкия изток и Африка, е на посещение у нас във връзка със строежа на VII блок в АЕЦ "Козлодуй".

През август, след като беше подало оставка, правителството на Пламен Орешарски подписа акционерно споразумение с американската компания за изграждане на нови мощности в атомната ни централа. Влизането на споразумението в сила обаче ще стане, ако бъде потвърдено от следващия кабинет, обяви тогавашният икономически министър Драгомир Стойнев. В същото време нарастват съмненията дали страната ни има нужда от новя ядрена мощност точно в този момент. Служебният министър на икиномиката и енергетиката Васил Щонов коментира малко преди сдаването на властта, че нуждата от VІ блок трябва да се регламентира в новата енергийна стратетия и да се прцени дали не трябва да се отложи за след 10 или 15 години, когато ще има по-голяма нужда от този реактор.І

"Дойдох, за да се видя с колеги и да обсъдя с тях как да продължим процеса на представяне на проекта на новото правителство в България. Не съм тук, за да влизам във вътрешни дискусии, свързани с току-що сформираното правителство. Целта на посещението ми не е да информирам кабинета, а да разбера как би следвало да комуникираме с него", заявава Кърст пред в. "Стандарт".

Той е уточнил, че няма предвидени срещи с хора от правителството на Бойко Борисов.

"Това, което правим в момента, е по силата на подписаното споразумение да установим най-добрия процес за финансиране на проекта, а също и по отношение на доставчиците - ние търсим повече български компании, които потенциално да се включат в проекта. Да разберем какви са екологичните изисквания, лицензионният режим и въобще всички държавни разрешителни", казва вицепрезидентът на американската компания.

По думите му за тях е важно да знаят, че има стабилно правителство, което може да взема решения. "За нас е необходимо да знаем, че има консенсус в страната за изграждането на допълнителна енергийна мощност и че тя трябва да е атомна", заявява Майкъл Кърст.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?