Вицепрезидентът Пенс поиска "незабавен и траен“ европейски ангажимент в НАТО

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Не знам какво би станало, ако обещанията за повишаване на отбранителните разходи в НАТО не бъдат изпълнени, но търпението на американците не е безкрайно, те очакват съюзниците да изпълнят обещанията си. Това заяви вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс на пресконференция в централата на НАТО в Брюксел.

Той посочи, че по поръчение на президента Доналд Тръмп изразява силната подкрепа на САЩ за трансатлантическия съюз. Ангажиментът ни е ясен, развиваме планове да укрепим допълнително алианса. Имаме намерение да увеличим отбранителния си бюджет. Убедено мога да кажа, че ще свършим нашата работа, но е необходим същият европейски ангажимент, добави Пенс по повод решението на всички държави в НАТО да постигнат отбранителни разходи от два процента от БВП до 2024 година.

Пенс заяви, че тази цел е минимумът, който се очаква от Европа и Канада. Вицепрезидентът цитира Тръмп, според когото твърде дълго този ангажимент не е бил изпълняван. Истината е, че мнозина (от държавите в НАТО) все още нямат ясна посока по този път (за увеличаване на военните разходи), заяви Пенс. Президентът Тръмп и американците очакват съюзниците да изпълнят обещанията си и да направят повече за общата ни сигурност.

Време е за действия, а не за думи. Призоваваме за незабавен и траен напредък в изпълнението на ангажиментите, добави Пенс.

Светът има нужда от силата на НАТО повече отвсякога. САЩ ще запазят водещата си роля в предното присъствие на НАТО, на фона на действията на Русия за силово преначертаване на границите. Молим се за мир в Украйна. Дори да търсим нов път към Русия, ще държим Москва отговорна, заяви вицепрезидентът. Пенс настоя НАТО да участва в пресичането на финансирането на терористите.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи, че увеличението на разходите в НАТО не е нещо, за което САЩ настояват, а общо решение. Не можем да избираме между това да харчим повече и да харчим по-добре за отбрана. Трябва да харчим повече и по-добре, добави той.

Виждаме силния ангажимент на САЩ към трансатлантическата връзка. Единодушни сме, че НАТО може и трябва да направи повече в борбата с тероризма. Европейците не могат да искат САЩ да влагат средства в отбраната, ако самите те не го правят, заяви Столтенберг.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?