Нова деликатна атака отвътре

Вицепрезидентът Попова критикува Плевнелиев за мотивировката на връщаните закони

Вицепрезидентът Попова критикува Плевнелиев за мотивировката на връщаните закони

Вицепрезидентът Маргарита Попова критикува държавния глава Росен Плевнелиев и екипа му, като заяви че ѝ се иска бъдат по-прецизно формулирани аргументите, с които налага вето върху закони.

"Искам ми се всичко това, което излиза като документ от президентската институция да бъде много дълбоко юридически мотивирано, да има дълбока юридическа обосновка, вещина и юридическа изисканост", заяви Попова, която е бивш прокурор.

Президентът Росен Плевнелиев е подложен на силни и непрестанни атаки от страна на БСП и ДПС, че връща неаргументирано законодателни промени на парламентарното мнозинство, като с коментара си Попова се доближи до тона им.

Маргарита Попова коментира в отговор на въпрос, че няма война между Президенството и Народното събрание заради наскоро върнатите закони.

рамките на междувластовото взаимодействие би ми се искало да има повече непосредствено отношение между президентската институция и парламента, предварителни обсъждания, комуникации", каза още Попова.

По думите й можем да вървим напред само заедно и когато властите се уважават, сътрудничат си и си помагат в рамките на определената им от конституцията отговорност.

Това не е първият път, в който Попова се разграничава от действията на Плевнелиев, като наскоро подложи под съмнение решението му да предложи референдум за изборните правила.

Миналата седмица председателят на парламента Михаил Миков обвини Плевнелиев, че атакува НС чрез конституционното си право да налага вето. Държавният глава отговори обаче, че е върнал само седем законопроекта при 107 издадени президентски указа по промени в закони.

Държавният глава върна текстове за Изборния кодекс, Закона за лекарствата, Закона за чужденците, Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Закона за Сметната палата.

Маргарита Попова коментира още, че има опасност преди изборите за Европейски парламент следващия месец "да се разпилеем в теснопартиен разговор".

Тя каза още в отговор на въпрос, че скандалът с ЕГН-та е "част от нашата действителност, с която не можем да се похвалим".

"Това са нрави и привички. Виждате ли колко елементарни неща трябва да се помъчим да отстраним преди да седнем да говорим примерно за промяна или за написване на нова
Конституция", каза още Попова.

Споделяне

Още по темата

Още от България