Вицепрезидентът призова за политики срещу селското обезлюдяване

Почти всеки месец се затваря по едно българско село, обяви Илияна Йотова

Йотова при зарязването на лозята края село Дичево

Почти всеки месец се затваря по едно българско село, институциите са в огромен дълг към живеещите в малките общини. Трябва да се приеме национална политика срещу обезлюдяването на малките населени места и да се създадат стимули за връщането на младите хора там, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в неделя по време на традиционния празник на виното в местността "Баира" край село Дичево.

Тя припомни изнесените преди дни данни на Евростат, според което 75 процента от българите живеят в градовете, докато преди 65 години 80 на сто от населението е обитавало селата. В същото време една четвърт от жилищата в градовете са необитавани.

"Хората в българските села са най-застрашени в цяла Европа от социално изключване. Зад тази купешка дума и това понятие стоят много тежки и тревожни показатели. Почти всеки месец затваря по едно българско село. Държавата, политиците и институциите са в огромен дълг към българските села", каза Илияна Йотова.

Според нея "държавната помощ за малките общини, за селата, трябва да бъде национална политика, а не да се остави на инерцията".

"Тогава ще се върнат и младите хора. Данъчни облекчения, възможност да се ползват с привилегии европейски средства, т.е. облекчен режим при кандидатстване по проектите, възможността по-малките общини да не остават в зависимост от големите градове, а напротив - да бъдат достатъчно самостоятелни", добива вицепрезидентът.

Тя отбеляза още, че тази година е решаваща за предприемането на подобни политики от страна на правителството, защото се прави европейския бюджет за следващите пет години.

"За България е жизнено важно да се запази сегашната философия за получаване на финансиране от европейските фондове. Планът "Юнкер" е за богатите държави, за големите компании, за големите инфраструктурни проекти. Ако се заложи само на такива средства, ние ще страдаме много и ударът ще бъде най-вече върху българските общини", посочи Илияна Йотова.

На традиционния ритуал по зарязване на лозята присъстваха и евродепутатът Асим Адемов, народният представител Богдан Боцев, кметът на Гоце Делчев Владимир Москов.

Йотова каза, че е очарована от природата, която вижда и прогнозира добър берекет. "Не сме най-известния лозов край, но пък се произвежда много хубаво грозде и вино", допълни кметът на Гоце Делчев Владимир Москов.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?