Вицепрезидентът: Ще имаме военно разузнаване в Ирак, ако отворим посолство

Би било по-уместно контингентите ни в Ирак да са съставени от МВР, защото на практика те изпълняват повече полицейски, отколкото армейски задачи. Това мнение изрази вицепрезидентът Ангел Марин пред журналисти в Казанлък, където бе за честванията по случай 3 март.

Според Марин работата на нашето разузнаване в Ирак се затруднява от това, че България няма свое посолство там. След атентата срещу нашите военнослужещи в края на миналата година, и Генщабът, и политиците смъмриха военното разузнаване и НРС заради това, че нямат информация за заплахите срещу контингента ни.

Политическото и дипломатическо осигуряване на мисията ни в Ирак не могат да бъдат изчерпани с приемането на една декларация от Народното събрание, каза Ангел Марин, цитиран от БНР. Според генерала от запаса мисията е трудна, а обвиненията към политическото и военно ръководство на армията оставят в обществото убеждение за прикриване на грешки.

"Къде са командните кадри, които подготвяше Генералният щаб?", попита Марин и нарече детско оправдание претекста за отзоваването на подп. Наско Люцканов като командир на втория ни батальон. От МО и Генщаба обясниха, че той заминал без да знае английски, защото никой друг не искал да стане командир на батальона и можело да се провали изпращането на втория ни контингент.

Според Марин никой не казва,че съкращенията в Българската армия ще продължат и след приемането ни в НАТО.

Вицепрезидентът изрази мнение, че намесата на ООН и НАТО в Ирак би облекчило финансовото осигуряване на чуждите мисии в страната и по-бързото ѝ възстановяване.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?