"Прошката е веднъж в годината"

Вицепрезидентът ще помилва рядко без значение какво е престъплението

Досега е разгледала 80 молби, не е одобрила нито една, а чакат още 380

Попова представи новия състав на комисията по помилванията, сн. БГНЕС

Вицепрезидентът Маргарита Попова даде заявка, че рядко ще използва възможността за помилване, ще се съобразява с мнението на експертите, детайлно ще проучва всеки конкретен случай и ще осигури възможната прозрачност на решенията си. Попова представи в четвъртък членовете на новата комисия по помилванията в президентството, която ще се ръководи от преподавателя по наказателно право Ива Пушкарова.

Попова съобщи, че до момента вече са разгледани 80 молби за помилвания, като нито една от тях не е уважена. 380 молби все още не са разгледани и за това комисията ще заседава по-често. Вицепрезидентът каза, че няма категория престъпления, за които не би използвала помилването за разлика от предшественика си Ангел Марин, който публично обяви, че въпреки волята му да не помилва осъдени за изнасилване е издал укази за шестима.

 

От думите на Попова стана ясно,че ще следва препоръките на комисията, но припомни изрично, че не е длъжна да се съобразява с тях.

 

"Помилването е вътрешно опрощение на човека. Опрощаване не се дава често и затова празникът Прошка е един път в календарната година. Опрощаването се прави внимателно с оценка съблюдаване на хуманните принципи и важното обстоятелство за спокойствие в обществото”, коментира Маргарита Попова.

 

Другите членове на комисията са доц. Владимир Велинов, специалист по съдебна психиатрия, проф. Юлия Бояджиева, която вече е била член на комисията в периода 1994-2010 година, и проф. Снежана Начева, бивш конституционен съдия.

 

В комисията ще има и един непостоянен член на ротационен принцип за срок от 3 до 6 месеца. Той може да е член на Правния съвет към президентството, юридически секретар или съветник. Като такъв член първа в комисията влиза Петя Дянкова, юридически секретар на президента Росен Плевнелиев.

 

омилването като институт не е начин за ревизиране на съдебната практика. Не е начин, за да се допълват съдебните актове – да се поправят техни грешки, както и не е акт, който да урежда административни и организационни проблеми в местата за лишаване от свобода. Помилването за нас е акт на милост, акт на великодушие от страна на държавния глава, като се съблюдава балансът и правилата за справедливост, обществена търпимост, обществен интерес, обществени ценности и разбира се уважение към демократичните ценности за стойността на личността и нейните права, права на свобода и права на достоен живот ", посочи още вицепрезидентът.

 

Ива Пушкарова от своя страна каза, че комисията ще има и аналитични ангажименти по обобщаване и изготвяне на препоръки към други държавни институции. Тя посочи, че помилването е изключителен способ за освобождаване от наказание и се прилага, когато не могат да бъдат приложени други инструменти, но Попова уточни, че няма да възприема за правило да не помилва хора, които не са опитали да се възползват от другите възможности за предсрочно освобождаване.

 

За да се анализират детайлно всички молби за помилвания, ще се правят и проверки по места, но Пушкарова уточни, че комисията преценява преди всичко на база документи.

 

Комисията обяви за приоритет прозрачността, като Попова съобщи, че ще се иска съгласие от помилваните да бъда оповестявани имената им и конкретните случаи.

 

Въпросът с помилванията бе повдигнат след края на мандата на президентската двойка Първанов-Марин, които за десетте си години на "Дондуков" 2 отказваха публична информация по темата.

 

За 10 години на "Дондуков" 2 бившият вицепрезидент Ангел Марин на своя отговорност е подписал укази за частично или пълно помилване за 49 души, въпреки мотивирания отказ на комисията по помилванията в президентството. Общо по време на двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин са помилвани 529 души. От тях 232 случая са на осъдени за убийство. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?