Вицепрезидентът: В КС трябваше да влязат хора с безупречна репутация

Очевидно ЕК са оценили, че имаме проблем в кадровия подбор

Маргарита Попова

Важно е да избираме по ясно определени критерии хора с безупречна обществена репутация, коментира вицепрезидентът Маргарита Попова по повод скандала около избора на Венета Марковска за конституционен съдия от квотата на парламента и предупреждението на Еврокомисията, че заради това може да стигне до извънреден доклад за България.

"Не бива да се поставя акцент единствено и само на изработени процедури за подбор на кадри, защото това е само едната част от структурирането на институциите по правилата на старата европейска демокрация. Важното е да се избират хора с безупречна обществена репутация, това нещо да е ясно, видимо и да не са нужни допълнителни доказателства. Това се иска от нас, то е много лесно и просто. Просто трябва да работят верните хора, на верните места", заяви Попова в петък.

Очевидно нашите партньори от ЕК са оценили, че имаме проблем в кадровия подбор и структурирането на националните институции в рамките на правосъдието, което е изключително важно за целия ЕС, допълни Маргарита Попова.

Така тя потвърди критичната оценка на президентската институция по този казус, който хвърли управляващите в объркани обяснения и неадекватни реакции като тази Марковска "да чисти" името си в нагласено фарсово изслушване пред правната комисия след гласуването ѝ за конституционен съдия.

Преди ден президентът Росен Плевнелиев коментира недвусмислено, че е "сериозно обезпокоен" от предупрежденията на Брюксел и призова българските институции да възприемат "изключително сериозно" това послание. "Надявам се българските институции оттук-нататък още повече да увеличат усилията си за прозрачност и много достойни кандидати да бъдат оттук нататък избрани като главен прокурор, както и като шефове на различни съдилища", посочи Плевнелиев, малко след като външният министър Николай Младенов нападна Брюксел с думите, че изказванията на Еврокомисията са некоректни, "защото разпространяват слухове в обществото". "Всяка институция, включително и ЕК, трябва внимателно да се придържа към правомощията, които са ѝ дадени от европейските договори", каза още Младенов в четвъртък .

Писмото на ЕК за допълнителен доклад във връзка с новите назначения на Конституционния съд не е заплаха, заяви Попова пред репортери в петък. Тя разясни, че ние сме партньори с ЕС и когато двама партньори работят заедно, когато се разбират и знаят как да говорят помежду си и мислят и правят нещата в една посока за доброто на всички европейски граждани, няма как да се говори за
изпратени писма като за заплаха.

Вицепрезидентът и бивш правосъден министър доразясни, че когато в ЕК забележат нещо нередно, реагират устно, а после и с писмо. Това писмо трябва да е ясен знак за нас, че поетите ангажименти в областта на правосъдието и вътрешните работи трябва да продължават да се следват внимателно, не само защото сме свързани с механизма за сътрудничество и проверка, който изисква периодични доклади, а защото трябва да ги направим такива, че гражданите да имат доверие в държавните институции.

Това е смисълът на писмото – продължи Попова - обръща ни се внимание да преоценим това, което правим и да продължим много внимателно и отговорно. Според нея изходът от създалата се ситуация е, че трябва "да действаме малко по-различно от досега, като не бива да поставяме акцент единствено и само на изработените процедури за подбор на кадри, защото това е само една част от структурирането на институциите по правилата на старата европейска демокрация".

ДСБ не влезли в дебат за Марковска, за да не излезе, че имат користен интерес

Лидерът на ДСБ Иван Костов пък даде обяснение защо депутатите от партията не са поставили въпроса за обсъждане на постъпилия сигнал срещу досегашния зам.-председател на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска. Синята коалиция си замълчали, защото са имали свой кандидат за член на КС – Екатерина Михайлова от ДСБ, която така и не бе избрана, а парламентът се обедини около издигнатите пряко и непряко от ГЕРБ кандидатури на Анастас Анастасов и Венета Марковска.

Депутатите от ДСБ не са пожелали да влязат в този дебат, за да не излезе, че имат користен интерес. "За нас щеше да бъде голяма гордост и чест, ако Екатерина Михайлова беше станала конституционен съдия", заяви Иван Костов.

Едно от основните обвинения към Народното събрание бе, че сигналите срещу Марковска бяха подминати без дебат, а снижаването на лявата и дясната опозиция – с изключение на депутата от Коалиция за България Янаки Стоилов – бе възприето като поредна задкулисна политическа договорка.

Лидерът на ДСБ  коментира, че сигналът срещу Марковска не е анонимен, а в него се припомня единствено старо журналистическо разследване, подписано от журналисти на вестник "Капитал" и електронното издание Mediapool.. Според Костов е имало достатъчно време да се проверят фактите изнесени от двете медии.

Той посочи още, че е получил втори сигнал срещу Марковска, този път наистина неподписан, но той съдържала само документи, с които се оспорват отговорите на Марковска. Костов не пожела да обяви какво точно пише в този сигнал, но заяви, че най-вероятно и другите са го получили.

В редакцията на Mediapool също се получи втори сигнал срещу Венета Марковска, в който се изброяват вече известни факти за нея – общата фирма на сина ѝ Петър Марковски с Георги Георгиев и част от делата ѝ, по които адвокат Румен Еленски се е явявал като адвокат. Първоначално Марковска отричаше, че тя или семейството ѝ имат нещо общо с Георгиев, както и че гледала дела на Еленски.

"Някой спори с нея през нас, това че другите не взеха отношение има просто обяснение - те всичките направиха коалиция за да гласуват за нея. ГЕРБ, БСП и ДПС застанаха зад тази кандидатура и очевидно са имали интерес. Да се застане зад една кандидатура за Конституционния съд означава, че тези хора имат едно мнение по най-важните въпроси за нарушаването на законодателството", коментира Костов.

Споделяне

Още по темата

Още от България