Вицето на Тръмп се размина с него и атакува яростно Путин

Кандидатът за вицепрезидент на Републиканската партия Майк Пенс спечели първия дебат срещу демократа Тим Кейн, като спечели одобрението на 48% от зрителите срещу 42% за опонента му. Пенс се разграничи от добронамерените изказвания на Доналд Тръмп по отношение на Владимир Путин и определи руския президент като "дребен и агресивен лидер".

Така Пенс прекъсна линията на хвалби към Путин от републиканския кандидат за президент Тръмп, който заяви неотдавна, че Путин е по-добър президент от Барак Обама и че ще може да работи с него.

По време на дебата Пенс обяви, че като държавен секретар Хилъри Клинтън е водила слаба външна политика, което е довело до сътресенията в Близкия изток. Тим Кейн отвърна, че Тръмп е изградил бизнес кариерата си на гърба на обикновените хора.

Изявленията на Пенс накараха някои хора от върхушката на Републиканската партия да се запитат дали губернаторът на Индиана не се разминава с Тръмп за Русия. Самият Тръмп по-рано вчера осъди руските бомбардировки в Сирия, след като САЩ прекъснаха преговорите с нея за примирие.

Позицията на Пенс обаче се хареса на консерваторите, които не подкрепят Тръмп.

"Жалко, че линията на Пенс не се споделя от Тръмп", писа Бил Кристъл, издател на консервативния седмичник "Уийкли стандард".

Пенс каза още, че "провокациите на Русия трябва да бъдат посрещнати с американска мощ" и че ако Русия продължи с "варварските" си атаки срещу цивилното население, "САЩ трябва да бъдат готови да използват военна сила за удари по военни обекти на режима на Асад".

Острите коментари на Пенс, които са по-близки до мисленето на традиционните републиканци, бяха направени в отговор на обвинението на Кейн, че Тръмп е твърде добронамерен към руския лидер.

Съперникът му демократ Кейн, който е сенатор от Вирджиния, каза, че Хилари Клинтън ще бъде твърда спрямо Путин.

Демократите също не пропуснаха да отбележат разминаването между Тръмп и неговия кандидат за вицепрезидент за Русия. "Изведнъж ние чуваме да се говори с твърд тон за Владимир Путин - точно обратното на онова, което говори Доналд Тръмп", каза Роби Мук - мениджърът на кампанията на Клинтън.

По-твърдата позиция на Пенс към Русия му даде повод да обвини Клинтън, че е била надхитрена, когато като държавен секретар на САЩ в предишния мандат на президента Обама се опита да "презареди" отношенията с Москва.

Експресно проучване на Си Ен Ен веднага сред дебата на вицепрезидентските кандидати посочи Пенс за победител срещу Кейн с 48 на 42 процента. Техният словесен сблъсък бе "подгрявящ" за втория дебат на самите президентски кандидати - Клинтън и Тръмп, който ще се състои в неделя в Сейнт Луис. Първият им дебат, по общо мнение, отразено и в допитванията, бе спечелен от кандидатката на демократите.

Двамата кандидати за вицепрезиденти спореха по въпроси на икономиката, сигурността, имиграцията и външната политика. Според медиите в САЩ Пенс е имал по-трудна задача, защото през тази седмица Тръмп изостана значително в проучванията след първия му директен сблъсък с Хилъри Клинтън.

След дебата се наложи мнението, че Пенс е толкова спокоен и дисциплиниран, колкото Тръмп е невъздържан. Неговата призвание е да успокои привържениците на републиканците за личността на бъдещия вицепрезидент, представяйки се като човек на промяната.

Той каза, че САЩ трябва да атакува режима на Асад, ако Русия продължи да подкрепя превземането на Алепо.

“Ако Русия избере да бъде замесена и да продължи… в тази варварска атака срещу Алепо, САЩ трябва да използват военна сила, за да ударят обекти на режима на Асад“, каза Пенс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят