Вицето Попова влезе в открита конфронтация с Плевнелиев

Обвини го за подкрепата към протестите и стигна до внушения за "групировки, кръгове, отбори"

Вицепрезидентът Маргарита Попова. Сн. БГНЕС

Вицепрезидентът Маргарита Попова премина в открита конфронтация с държавния глава, като се солидаризира с обвиненията на БСП, ДПС, "Атака" и контролираните около Делян Пеевски медии, че Росен Плевнелиев представлява "само една част от гражданите" и не излъчва обединителни послания. Повод за тези обвинения на управляващите към Плевнелиев стана категоричната му позиция срещу назначението на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС на 14 юни м.г., когато президентът обяви, че вече няма доверие в правителството и подкрепи многохилядните граждански протести срещу задкулисния модел на управление, символизиран от Пеевски.

Веднага след това управляващите спретнаха контрапротести пред президентството, където се събираха подписки за оставка на Плевнелиев. Контрапростиращите, включително и групите на новопоявилия се тогава политик Николай Бареков, издигаха лозунги Маргарита Попова да стане президент, поради което тя стана популярна като "контрапрезидент". В различни изяви през последните месеци Попова се дистанцираше или дипломатично критикуваше поведението на държавния глава, за да се стигне до сегашното ѝ интервю пред Нова телевизия.

Заемайки страната на правителството и медиите на Пеевски, Попова осъди решението на президента да свали доверието си към кабинета "Орешарски" заради назначението на депутата от ДПС и медиен магнат (по това време семейството му бе официален собственик на медийната група) за шеф на ДАНС. Тя упрекна Плевнелиев и за разделението на българите и появата на протестиращи и контрапротестиращи.

Попова стигна и до внушения, че Плевнелиев е част от "групи, групировки, кръгове, отбори".

За себе си тя увери, че няма връзки с "партии и структури", които я лансират като президент, а на въпрос дали се разграничава от изявленията на Николай Бареков, Попова отговори: "Всеки може да ме харесва – има хора, които ме харесват, има хора, които не ме харесват".

Тя отрече възможността да довърши президентския мандат след евентуален импийчмънт на Плевнелиев въпреки очевидните разногласия през последните седмици. Попова отговори, че изобщо няма никакви съмнения, че двамата ще излязат от сградата на "Дондуков" 2 заедно така, както са влезли.

В моето аплоа на вицепрезидент, подчерта тя, изпълнявам задълженията си такива, каквито ми позволява Конституцията, пояснявайки, че "има президент и той е Росен Плевнелиев, аз съм вицепрезидент - не негов заместник, а самостоятелна единица”.

В заключение обяви, че ще продължи да се "появява и да говори за всички, не за отбори, които не разрешават на вицепрезидента да си изказва мнението".

Попова видя "групи, групировки, кръгове, отбори" в президентството

"Тогава, когато институцията е в опасност или тогава, когато един от двама ни е в опасност, е по-добре да излезе някой човешки, нормално, да обясни за хората и да каже, че не е това правилното поведение и трябва да си дойдем на мястото, за да знаят хората, че президентството не е партийна централа... Президентството не е партийна централа, президентството не е място, където групи, групировки, кръгове, отбори и не знам си още какви могат да използват нашата институция, за да се легитимират", заяви Попова.

Тя обаче не отговори директно дали президентът е част от "групи, отбори и групировки".

Именно такива внушения и недоказани досега обвинения се сипят вече цяла година от самия Делян Пеевски, от медиите му, както и от страна на управляващото мнозинство. В резултат на техните сигнали данъчните вече половин година правят пълна проверка на Росен Плевнелиев, семейството му и бившите му бизнес партньори. Резултатите засега не са обявени.

Попова посочи, че президентската институция не може да си позволи да бъде такава, че в нея да се оглежда и да намира упование само една част от българския народ или една част от гражданите.

"Не можем да делим хората на отбори, на умни, на красиви, на добри, на лоши, незаслужаващи внимание”, каза Попова в четвъртък пред Нова телевизия.

По думите ѝ понятието ”контрапрезидент” се е появило точно тогава, когато институцията ”излезе от своя коловоз и се създаде впечатлението, че се изпращат послания само към една част от българските граждани”.

”Президентската институция не може да си позволява да персонифицира… Това беше направено. Това е недопустимо за президентската институция. Президентската институция не може да казва кога правителството трябва да подава оставка, президентската институция не е допустимо по Конституция да казва кога и как да се случват избори. Президентската институция може да излъчва единствено и само обединителни послания, да се стреми да излъчва такива послания, да вплете цялата си енергия, за да обединява хората, а не да разделя”, каза Попова.

"За мен е важно, че когато има реакция от хората, у които е създадено погрешно впечатление за институцията, когато има опасност за тази институция, защото ние сме в тази институция за определено време, но историята се пише – ще се пише за това, което е било преди нас, ще се пише, обаче, и за това, което е по наше време, и не бива след пет години, когато ние излезем от тази институция, да се каже, че в мандата на този президент с негов помощник вицепрезидент излязоха протестиращи и контрапротестиращи и българските граждани се разделиха. Това е недопустимо и аз винаги, когато имам възможност, и доколкото имам възможност, ще изпращам послания на хората за това, че аз съм там, за да мога да посрещна, да чуя и да кажа добра дума на абсолютно всички граждани, а не на отбори и на протестиращи и на контрапротестиращи", коментира още Маргарита Попова.

Плевнелиев "достолепно" да се яви в парламента

Попова, която вече оспори намерението на Плевнелиев да не се яви пред кампанийно създадената от управляващите временна анкетна комисия в парламента, която да разследва срещата му с директора на австрийската енергийна компания ЕВН (EVN)Щефан Шишковиц, сега директно го посъветва да отиде.

Тя все пак се съгласи, че тази комисия, която бе създадена по искане на "Атака" и оглавена от техен депутат, е опит да бъде вкарана президентската неутрална власт на политическото поле. Това не е добре за президентската институция, за парламента и цялата държава, каза Маргарита Попова.

Според нея парламентарната комисия няма право да задължава президента да се яви на изслушване и че президентската институция е унижавана по този начин.

След това Попова даде мнение как би трябвало да постъпи президентът.

”Президентът направи това, което смята за правилно – излезе и каза: ”Аз няма да отида” и даде обяснение защо. Той е преценил, че това е чист ход и го е направил. За мен е важно нашата институция да се избави от низки политически страсти и да излезе по-добра и по-елегантно от ситуацията. Сега сме останали на нивото на конфронтацията. Когато става дума за напрежение от този вид, много достолепно президентът би могъл да отиде пред народното представителство и да говори пред всички, не за да се обяснява на този или онзи, че е ходил по срещи, че не е отишъл заради личния си интерес, че не е нарушил държавния интерес. Въпросът е, че от нашата институция трябва да излезе съвсем друго послание и то трябва да бъде следното: държавният глава защитава националния интерес и не работи за лични интереси. Той го прави, но би могло по достолепен начин да се чуе това”, заяви вицепрезидентът.

Тя не коментира факта, че на фона на охладнелите отношения на ЕС към правителството "Орешарски" както заради назначението на Пеевски, така и заради цялостната му политика, включително саботиране на европейски позиции в услуга на Русия, Росен Плевнелиев е човекът, който се ползва със доверието и подкрепата на западните партньори. Тази подкрепа бе изразена по безпрецедентно открит начин миналото лято от посланиците на двете най-големи страни в ЕС – Франция и Германия, които призоваха правителството да се вслуша в гласа на протестиращите граждани.

Маргарита Попова, която на 15 май има рожден ден, е бивш прокурор и бе министър на правосъдието в кабинета на Бойко Борисов, преди да бъде номинирана за вице на тогавашния си колега – регионалният министър Росен Плевнелиев, който бе издигнат за президент.

Споделяне

Още по темата

Още от България