"Вива венчърс" ще инвестира 600 - 700 млн.евро в БТК

600-700 млн. евро вероятно ще инвестира в БТК за пет години "Вива Венчърс холдинг", съобщи Джоана Джеймс, управляващ директор на инвестиционния фонд Адвент Интернешънъл в предаването "Бизнесът идва" на Би Ти Ви.

В подписания в петък приватизационен договор "Вива венчърс" се задължава да инвестира 400 млн.евро, а по усмотрение на купувача - и още до 300 млн. за първите пет години.

Джоана Джеймс обясни, че инвестициите ще бъдат за въвеждане на съвременни технологии и за подобряване на инфраструктурата на телекома. По думите ѝ, след три години България ще има модерна телекомуникационна компания.

Нямаме намерение да я продаваме, уточни тя.

Джоана Джеймс прогнозира още, че може би в началото на идната година ще има трети GSM-оператор в България. Разрешението за лиценза се чака от комисията за регулиране на съобщенията и трябва да излезе в 60-дневния срок преди окончателното плащане на цената за 65% от акциите на БТК.

Джеймс напомни, че БТК трябва да продължи да следва директивите на ЕС и да продължи, както и досега, ребалансиране на тарифите си - поскъпване на изкуствено занижените градски разговори и поевтиняване на междуградските и международните. Според нея обаче, с въвеждането на модерни технологии в БТК след време всички цени ще паднат, защото себестойността им ще намалее.

В отговор на въпрос Джеймс заяви, че ръководството на БТК веднага ще започне разговори със синдикатите и вероятно до няколко седмици ще е готов колективният трудов договор.

Сделката за БТК защитава напълно националния интерес, подчерта пред БНР изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Илия Василев. Той посочи, че са проверени изцяло капиталите.

Коментирайки социално-техническия аспект на сделката, Василев каза, че има "много големи гаранции" за изпълнение на инвестиционната програма, както и на всички социални ангажименти по договорите.

Продажбата на БТК бе посрещната еднозначно положително от анализаторите.

Сделката е в най-добрите възможни параметри и са неоснователни всякакви подозрения, че не са защитени националните интереси, че е взета малка цена или че не са защитени интересите на потребителите, коментира директорът на института за пазарна икономика Красен Станчев.

Цената е такава, каквато се плаща, а не такава, каквато се смята, коментира кратко той информацията, че според анализ на Сити груп БТК струва над 900 млн.евро.

Според него сделката има само един лош параметър и това е, че правителството запазва 35% от акциите на БТК.

Станчев заяви още, че частично проблемите на сделката, проточила се близо година, са създадени от самото правителство. "Аз не си спомням подобна сделка в страните от бившия СИВ да приключва с двама победители и да се ходи на съд. Тези проблеми бяха създадени от правителството и от мнозинството в парламента с промените в закона за приватизация, и след това с други промени", коментира той.

Директорът на ИПИ напомни, че в момента такъв е и проблемът и с лиценза за GSM оператор, който БТК още не е получила.

Намеренията на "Адвент интернешънъл" по отношение на БТК ме карат да мисля, че те желаят да подобрят компанията, коментира и Георги Ганев, програмен директор на Центъра за либерални стратегии.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?