"Виваком" дарява 500 таблета за дистанционно обучение

"Виваком" дарява 500 таблета за дистанционно обучение

Телекомуникационната компания "Виваком" обяви, че дарява 500 таблета за дистанционно обучение на Министерството на образованието и науката. От началото на седмицата голяма част от учениците в страната "ходят" на училище виртуално в реално време или пък получават задачи за самоподготовка от учителите си дистанционно.

По данни на образователното министерство около 10% от децата обаче нямат достъп или до интернет, или до електронни устройства и не могат да се включат в дистанционното обучение. То трябва да коменсира до някъде загубеното време от затварянето на училищата заради извънредното положение във връзка с разпространението на коронавуриса. Около 35 000 са децата, които нямат електронни устройства вкъщи, а още толкова нямат достъп до интернет. Около 2000 учители също не могат да се включат в обучението.

"В момент, в който цялото обществото е изправено пред сериозни предизвикателства, бизнесът е този, който трябва да предприеме действия и да се намеси там, където има нужда от помощ. Заедно можем да осигурим равен достъп на всички деца до дигитално образование. Сега се решава бъдещето. Достъпът до образование е висша ценност и право на всеки и нито едно дете не трябва бъде лишено от него. "Виваком" ще продължи да си сътрудничи с Министерството на образованието", каза главният изпълнителен директор на компанията Атанас Добрев.

МОН е един от партньорите на "Виваком" в инициативата "Образование 4.0", която стартира през 2018 година с основна цел въвеждане на дигитално образование в училище. Като част от инициативата бяха популяризирани практики за използване на облачни платформи за обучение и споделяне на ресурси, правене на тестове и оценяването им онлайн и дистанционно, използване на електронен дневник, мултимедийни платформи за учебно съдържание като видео уроци и други предимства, които с технологиите могат да направят учебния процес по-ефективен и полезен.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?