“Виваком“ и М-Тел ще пренасят номерата си на “едно гише“

Споразумение за преносимостта на мобилните и фиксираните номера на клиентите си, подписаха “Виваком“ и “Мобилтел“, съобщиха от компаниите в сряда.

Така от 6 август потребителите на двата телекома ще могат да се възползват от възможността да сменят своя оператор по процедурата “на едно гише”. Те директно ще заявяват желанието за прехвърляне на номера си в другата мрежа в офис на предпочетения от тях оператор. Той ще поема всички процедурни въпроси и прехвърлянето на номера ще става за седмица.

Досега всеки желаещ да пренесе своя номер, трябваше да посети първо офиса на настоящия си оператор, да получи сертификат за пренасяне и след това да отиде при новия оператор. Очаква се с новата процедура “на едно гише” да се увеличи броят на абонатите, които ще пожелаят смяна на оператора. Досега, по данни на Комисията за регулиране на съобщенията, са пренесени общо около 65 000 номера във фиксирани и мобилни мрежи.

Освен намаляването на сроковете за пренасяне на номерата в споразумението са създадени и облекчени условия при предсрочно прекратяване на договорите. До средноевропейското ниво е намален и размерът на административната такса, която операторите плащат помежду си за тази услуга.

Споделяне

Още от Бизнес